PRIDRUŽITE SE

glavna skupština

Prvi čovjek Adris Grupe dioničarima: Euro će ublažiti sistemske rizike

Činjenica da ćemo se pridružiti zemljama koje imaju euro kao svoju valutu, te da ćemo možebitno  uskoro ući i u schengenski prostor, trebala bi dodatno ublažiti sistemske rizike, smatra prvi čovjek Adris Grupe, koja je u 2021. godini ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 5,7 milijardi kuna, što je za 20 posto više u usporedbi s prethodnom godinom.

Piše: Menadžer.hr
11.06.2022. 09:48

Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe završilo je održavanje glavnine godišnjih skupština društava u sastavu, a obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate, predsjednik Uprave Adris grupe, Marko Remenar, okupljene je dioničare podsjetio na makroekonomsko okruženje, te istaknuo da je Grupa tijekom 2021. i dalje imala značajan utjecaj pandemije na poslovanje.

Unatoč tome, „sva tri naša posla“, kako se izrazio, „ostvarila su rast i prihoda i dobiti“. Grupa je zabilježila konsolidirani neto rezultat veći od 400 milijuna kuna, no rezultat je to koji je i dalje ispod potencijala ove kompanije, glasio je njegov zaključak. U međuvremenu, glavna makroekonomska, ali i društvena tema, postala je inflacija.

 - Ono što je krenulo kao posljedica disrupcije nabavnih lanaca, uzelo je puni zamah uslijed ratnih aktivnosti u Ukrajini. Kombinacija i dalje ograničenih lanaca opskrbe, te znatnog rasta i značajne volatilnosti cijene energenata, hrane i cijelog niza sirovina i dalje nas drži u režimu rada koji zahtijeva brze reakcije i značajnu prilagodljivost cijelog sustava. Adrisova plitka i učinkovita organizacija omogućava brze reakcije na aktualno okruženje, a diverzifikacija poslovanja i dobro uravnotežen portfelj omogućava kontinuitet razvoja u uvjetima neizvjesnosti – rekao je Remenar obraćajući se okupljenima.

Euro će ublažiti sistemske rizike

Činjenica da ćemo se pridružiti zemljama koje imaju euro kao svoju valutu, te da ćemo možebitno  uskoro ući i u schengenski prostor, trebala bi dodatno ublažiti sistemske rizike, smatra prvi čovjek Adris Grupe, koja je u 2021. godini ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 5,7 milijardi kuna, što je za 20 posto više u usporedbi s prethodnom godinom. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 1,02 milijarde kuna, što je četiri posto manje od ostvarenog u predpandemijskoj 2019. godini.

Definirana su područja potencijalnog rasta, kao i ulagački prioriteti, a ubrzani su i projekti operativne izvrsnosti i digitalizacije poslovanja, osobito u osiguranju i turizmu. Nakon što su predsjednici uprava Adrisovih tvrtki dioničarima predstavili ostvarene rezultate u osiguranju, turizmu i marikulturi, Remenar je završno istaknuo da:

- Dobro diverzificiran portfelj poslova, sačuvan visoki investicijski potencijal, ambiciozna lista pripremljenih investicija, kvalitetni ljudi, ali i aktualna poslovno-financijska situacija u Grupi, daju razloga da, unatoč okolnostima, s manje nesigurnosti gledamo na razdoblje pred nama. Ukratko, Adris je i operativno i financijski spreman za daljnji poslovni iskorak i nastavak „aktivne dividendne politike – glasio je zaključak.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.