PRIDRUŽITE SE

nije dobro

Gospodarstvo eurozone u listopadu palo najsnažnije u gotovo dvije godine

Pad aktivnosti ubrzao je i u industriji i u uslužnom sektoru, a anketirani menadžeri ukazuju na slabu potražnju, objašnjavajući da klijenti smanjuju potrošnju zbog visoke inflacije...

Piše: Hina
05.11.2022. 09:47

Aktivnost u gospodarstvu eurozone ponovo je pala u listopadu, najsnažnije u gotovo dvije godine zbog visoke inflacije i straha od intenziviranja energetske krize koji su utjecali na potražnju, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u listopadu za 0,8 bodova u odnosu na rujan, na 47,3 boda, najnižu razinu od studenoga 2020., izvijestio je S&P Global, blago snizivši početnu procjenu. Kada se izuzmu mjeseci obilježeni pandemijskim ograničenjima, najniži je od prve polovine 2013. godine, napominju u S&P Globalu. Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti.

Pad aktivnosti ubrzao je i u industriji i u uslužnom sektoru, a anketirani menadžeri ukazuju na slabu potražnju, objašnjavajući da klijenti smanjuju potrošnju zbog visoke inflacije. Znatno je više oslabila potražnja za industrijskom robom nego za uslugama, bilježe u S&P Globalnu, ističući i nagli pad potražnje iz inozemstva. Kompanije su ponovo bilježile visoke troškove poslovanja zbog visokih cijena energije, transporta i nekih sirovina i podignutih plaća, što je  rezultiralo kontinuiranim rastom prodajnih cijena, iako nešto blažim nego u rujnu.

Na pragu recesije

Nakon slabog PMI-ja u trećem tromjesečju i službenih podataka o BDP-u rezultati najnovijeg istraživanja na početku četvrtog tromjesečju upućuju na zaključak da bi gospodarstvo eurozone ove zime moglo kliznuti u recesiju", ističe ekonomist S&P Globala Joe Hayes.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.