PRIDRUŽITE SE

S&P Global

Gospodarstvo usporilo, potražnja stagnira, cijene rastu, a poslovno povjerenje slabi

"Gospodarski rast eurozone pokazuje znakove posustajanja jer potpora suspregnute potražnje u pandemiji već slabi pod pritiskom (visokih) troškova života i znatno pogoršanih očekivanja kompanija i potrošača."

Piše: Hina/a.t.
23.06.2022. 13:27

Gospodarstvo eurozone usporilo je u lipnju, odražavajući posustajanje potražnje pod pritiskom visoke inflacije i troškova života koji građane prisiljavaju na štednju, pokazalo je u četvrtak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u lipnju za 2,9 bodova u odnosu na svibanj, spustivši se na 51,9 bodova, najnižu razinu od veljače 2021., izračunao je S&P Global.

"Gospodarski rast eurozone pokazuje znakove posustajanja jer potpora suspregnute potražnje u pandemiji već slabi pod pritiskom (visokih) troškova života i znatno pogoršanih očekivanja kompanija i potrošača", rekao je Chris Williamson iz S&P Global-a.

Potražnja je gotovo stagnirala u lipnju, prvi puta unatrag nešto više od godinu dana, odražavajući pad novih narudžbi u industriji, drugi mjesec zaredom, i znatno slabiju potražnju za uslugama.

Aktivnost u uslužnom sektoru naglo je posustala, nakon rekordnog rasta u segmentu turizma i rekreacije u travnju i svibnju, a kompanije su slabašan rast pripisale višim troškovima života i slabljenju postpandemijske potražnje.

Industriju i dalje ograničavaju problemi u nabavi, u brojnim slučajevima povezani s ratom u Ukrajini i lockdownom u Kini, iako su kašnjenja donekle ublažena, primjećuju u S&P Globalu.

Prosječne prodajne cijene usluga i robe ponovo su snažno porasle, iako nešto slabije nego u svibnju, a blago je popustio i rast cijena ulaznih troškova. Kompanije su ponovo ukazale na pritisak viših cijena energije, transporta, sirovina i dijelova, ali i plaća.

"Istodobno, poslovno povjerenje naglo je oslabilo, spustivši se razinu kakvoj smo rijetko svjedočili prije pandemije, nakon pada gospodarstva 2012. godine, što signalizira skori pad aktivnosti ako potražnja ne oživi", upozorio je Williamson.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.