PRIDRUŽITE SE

istraživanje

Gospodarstvu eurozone prijeti pad aktivnosti u trećem tromjesečju

Ohrabruju naznake da su inflatorne sile, unatoč kontinuirano povišenim inflatornim pritiscima, dosegnule vrhunac u travnju i odražavaju izrazito slabljenje rasta cijena u industriji, poboljšanje u nabavnim lancima i smanjenu potražnju.

Piše: Hina
06.07.2022. 06:41

Gospodarstvo eurozone naglo je usporilo u lipnju, a slabljenje potražnje signalizira da bi aktivnost mogla pasti u trećem tromjesečju budući da kriza životnog standarda potrošače tjera na oprez, pokazalo je u utorak istraživanje S&P Globala.

„Naglo pogoršanje tempa rasta poslovne aktivnosti u eurozoni povećava rizik pada gospodarske aktivnosti u regiji u trećem tromjesečju”, rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

„Proizvodni sektor već bilježi pad, po prvi puta u dvije godine, a u uslužnom sektoru rast je izrazito oslabio zbog krize troškova života", objašnjava Williamson.

"Zbog skoka cijena pod posebnim je pritiskom potrošnja kućanstava na robu i usluge koje nisu neophodne", dodaje ekonomist S&P Globala.

"Ohrabruju naznake da su inflatorne sile, unatoč kontinuirano povišenim inflatornim pritiscima, dosegnule vrhunac u travnju i odražavaju izrazito slabljenje rasta cijena u industriji, poboljšanje u nabavnim lancima i smanjenu potražnju", napominje Williamson.

No, opskrba hranom i energijom vjerojatno će po njemu i u predstojećem razdoblju biti glavni izvori zabrinutosti i potencijalnih inflatornih pritisaka ako rat u Ukrajini ne stane.

„Podaci o lipanjskom PMI-u zato navode na zaključak da su prevagnuli pada ekonomske aktivnosti rizici dok inflatorni pritisci popuštaju, ali su još uvijek povišeni", zaključuje ekonomist S&P Globala.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.