PRIDRUŽITE SE

Rezultati istraživanja

Gotovo 98 posto građana kupuje na sezonskom sniženju

Istraživanje je pokazalo kako čak 97,6 posto građana kupuje na sniženjima, najčešće odjeću i obuću, a oni s najnižim primanjima najčešće hranu.

05.02.2024. 11:09

Gotovo 98 posto hrvatskih građana kupuje na sezonskoj rasprodaji, a čak 72 posto ili tri četvrtine ispitanih naišlo je ove zime na lažna sniženja, pokazalo je istraživanje o iskustvima građana prilikom kupnje na sniženjima, koje je danas predstavila europarlamentarka Biljana Borzan.

Njezino istraživanje je pokazalo kako čak 97,6 posto građana kupuje na sniženjima, najčešće odjeću i obuću, a oni s najnižim primanjima najčešće hranu. Borzan iznosi i da 72 posto građana kaže kako je naišlo na lažno sniženje, dok je 91,7 posto građana bilo razočarano sniženjem u trgovini u odnosu na sniženje koje je oglašavano u izlogu. 

Svako četvrto sniženje - lažno

- Više od 90 posto građana smatra kako su sniženja veća u drugim državama EU nego kod nas. Europska komisija je provela kontrolu sniženja online u 13 država članica i utvrdila da je svako četvrto sniženje lažno, a čak 67 posto web trgovaca ne poštuje osnovna prava potrošača poput isticanja obaveznog jamstva ili prava besplatnog povrata u roku 14 dana - navodi dalje Borzan. 

Navodi kako trgovci, na kojima je obaveza da informiraju građane o obaveznom jamstvu to često ne čine, a 94,9 posto građana smatra kako bi trgovci trebali biti susretljiviji i u slučaju reklamacija. Većina građana odgovor vidi u povećanju broja inspekcija. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.