PRIDRUŽITE SE

Grad Karlovac

Ususret 2024. Grad Karlovac predložio nove odluke o porezima

Tako od iduće godine Grad Karlovac predlaže vraćanje stope poreza na potrošnju, koji se obračunava na promet u ugostiteljskim objektima, na 3 posto, a predlaže i povećanje poreza od iznajmljivanja apartmana i soba.

11.10.2023. 10:04

Do sredine prosinca jedinice lokalne samouprave (JLS) moraju donijeti odluke o porezima koji su u njihovoj nadležnosti, kako bi se uskladile s poreznom reformom koja kreće od 1. siječnja 2024., a u sklopu toga Grad Karlovac pustio je u javno savjetovanje tri odluke - o lokalnim porezima, o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu te o visini poreznih stopa poreza na dohodak Grada Karlovca.

Tako od iduće godine Grad Karlovac predlaže vraćanje stope poreza na potrošnju, koji se obračunava na promet u ugostiteljskim objektima, na 3 posto. Taj porez je, naime, u posljednje dvije godine u Karlovcu iznosio 2 posto, od čega je godišnje ostvarivan iznos u proračunu od otprilike 200.000 eura. Od iduće godine očekuje se dodatan prihod od otprilike 100.000 eura.

Veće paušalno oporezivanje iznajmljivača apartmana

Grad predlaže i povećanje poreza od iznajmljivanja apartmana i soba na 130 eura godišnje po jednom krevetu, a u kampu na 100 eura po jednoj smještajnoj jedinici za područje naselja Karlovac, a izvan naselja Karlovac, a unutar administrativnog područja grada Karlovca taj bi porez i dalje bio dvostruko niži. Dosad je porez na iznajmljivanje iznosio 300 kuna godišnje po jednom krevetu, a u kampu 350 kuna godišnje po jednoj smještajnoj jedinici za naselje Karlovac, a izvan naselja je bio dvostruko niži. Godišnji prihodi Grada od iznajmljivanja putnicima i turistima dosada su iznosili oko 16.600 eura, a povećanim porezima Grad bi ostvario dodatan prihod od 35-40.000 eura.

Nadalje, izmjenom odluke o lokalnim porezima, u što se ubraja i porez na kuće za odmor, taj porez od iduće godine plaćao bi se 2 eura po četvornom metru, prema dosadašnjih 8 kuna po m2. Novost je da će porez na kuće za odmor plaćati i iznajmljivači koji ga dosad nisu plaćali, navode iz Grada.

Diže se viša stopa poreza na dohodak

Stope poreza na dohodak, koje su se dosad utvrđivale Zakonom o porezu na dohodak, sada utvrđuju JLS-ovi sukladno zakonom propisanim rasponima. Niža stopa poreza na dohodak u Karlovcu će ostati kao i do sada 20 posto. Viša stopa poreza na dohodak dosad je bila 30 posto, a sada se može utvrditi u rasponu od 25-34,5 posto, a u Karlovcu predlažu da ta stopa od 1. siječnja 2024. bude 33 posto.

S obzirom na povećanje osobnih poreznih olakšica i ukidanja prireza, koja se obračunavao po stopi od 9 posto i godišnje donosio oko 2,8 milijuna eura prihoda, bez povećanja niže porezne stope Karlovac će to osjetiti smanjivanjem poreznih prihoda od otprilike 4 milijuna eura, navode iz Grada.

Gradonačelnik Damir Mandić pozvao je sve građane, poduzetnike, gospodarstvenike, obrtnike, odnosno sve koji sudjeluju u provedbi ovih poreza da se uključe u javnu raspravu.

Podsjetimo, Ministarstvo financija donijelo je uputu za JLS-ove, prema kojoj odluke o porezima koji su u njihovoj nadležnosti, a zbog porezne reforme koja započinje s prvim dano 2024., trebaju donijeti najkasnije do 15. prosinca.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.