PRIDRUŽITE SE

Istraživanje o navikama plaćanja

Građani Hrvatske, kao i cijele Srednje Europe preferiraju gotovinu

U zemljama poput Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunjske i Srbije više od 20 posto ispitanika inzistira uvijek na korištenju gotovine.

13.12.2023. 10:48

Debitne i kreditne kartice široko su prisutne u srednjoeuropskoj regiji, s više od 80 posto vlasništva prijavljenih u zemljama poput Hrvatske, Austrije, Bugarske, Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske i Slovenije, međutim iznenađuje da se u zemljama srednje Europe još uvijek preferira gotovina.

Kako je pokazala anketa CEPERA, tvrtke za istraživanje tržišta u toj regiji, posebice se to vidljivo u Austriji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj i Srbiji, gdje više od 50 ispitanika preferira gotovinu u odnosu na kartice. Za razliku od Austrije, u Češkoj je 69 posto ispitanika radije je koristilo kartice kao način plaćanja u odnosu na gotovinu – pritom su Česi najskloniji korištenju kartice za kupnju. U Hrvatskoj taj postotak korištenja kartica doseže 44 posto.

Čak 55 posto ispitanika nikad ne koristi pamente mobitele za plaćanja

Iako je vlasništvo nad pametnim uređajima u porastu, čini se da je njihova integracija u krajolik plaćanja manje raširena, pokazuje dalje istraživanje. Iznenađujuće, čak 55 posto ispitanika reklo je da nikada ne koristi pametne gadgete za beskontaktno plaćanje.

U Austriji, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji čak 70 posto ispitanika kaže da nikada nije koristilo pametne metode plaćanja. U Hrvatskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Slovačkoj i Sloveniji između 60-69 posto, dok je u Češkoj, Poljskoj i Rumunjskoj 50-55 posto ispitanika izjavilo da nikad ne koristi gadgete za plaćanje. Najveća penetracija korištenja pametnih gadgeta za plaćanja zabilježena je u Češkoj, Poljskoj (po 41 posto) i Rumunjskoj (44 posto).

Dio srednjoeuropskih građana ostaje vjerno tradicionalnim gotovinskim transakcijama. U zemljama poput Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunjske i Srbije više od 20 posto ispitanika inzistira uvijek na korištenju gotovine. Primjetno je da Crna Gora prednjači s nevjerojatnih 51 posto ispitanika koji preferiraju pouzdanost gotovine. Drugim riječima, dok su novi načini plaćanja široko dostupni srednjoeuropskim građanima, oni se rado drže gotovine, zaključuju u CEPER-u.
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.