PRIDRUŽITE SE

Ulagačke prilike

Građani u prva tri dana uplatili više trezoraca nego se nudi na prodaju

Riječ je o još jednom važnom projektu, gdje smo kao Vlada pokazali da s godišnjim prinosom od 3,75 posto nudimo građanima način da ulažu svoj novac i time dobiju bolje uvjete nego što bi dobili na štednju u bilo kojoj banci u razdoblju od godine dana - poručio je Plenković.

16.11.2023. 13:47

Od ponedjeljka pa do danas u 11 sati gotovo 24.000 građana uplatilo je 492 milijuna trezorskih zapisa, premašivši time u nešto više od tri dana koliko traje prvi krug upisa cijeli iznos raspoloživ za upis, izvijestio je danas premijer Andrej Plenković.

- Nakon izdanja prve narodne obveznica početkom godine, krenuli smo u proces upisa trezorskih zapisa, koji je do 20. studenog otvoren za građane. Zadnje informacije koje imamo od Ministarstva financija su da je do danas u 11 sati uplaćeno 492 milijuna eura trezorskih zapisa, a sudjelovalo je skoro 24.000 građana u tom procesu - izjavio je Plenković u uvodu sjednice Vlade.

 Prvi krug upisa traje do 20. studenoga u 11 sati. Ciljani nominalni iznos izdanja "narodnih" trezoraca je 440 milijuna eura, a pravo kupnje u prvom krugu imaju isključivo fizičke osobe, punoljetni hrvatski državljani u RH i izvan nje, te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj.  Drugi krug upisa, namijenjen institucionalnim ulagačima, bit će otvoren 21. studenoga, od 9 do 11 sati. Datum izdanja trezorskih zapisa je 23. studenoga ove godine, dospijeće je 21. studenoga 2024., to jest 364 dana od izdanja.

Minimalno se po ulagatelju može upisati tisuću eura trezoraca. To će biti nominalna vrijednost jednog trezorskog zapisa koji će građani dobiti po dospijeću. No, za razliku od "narodnih" obveznica, kada se upisivao nominalni iznos i dobivala kuponska kamatna stopa, trezorci se kupuju uz popust, po cijeni od 963,95 eura za jedan zapis, a po dospijeću građani će dobiti 1.000 eura za jedan zapis, odnosno ostvariti prinos od 3,75 posto.

- Riječ je o još jednom važnom projektu, gdje smo kao Vlada pokazali da s godišnjim prinosom od 3,75 posto, što je čak i više od prinosa na narodnu obveznicu (3,65 posto) nudimo građanima način da ulažu svoj novac, iskažu povjerenje prema državi i njezinim financijama i time dobiju bolje uvjete nego što bi dobili na štednju u bilo kojoj od banaka u razdoblju od godine dana - poručio je Plenković.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.