PRIDRUŽITE SE

stranci dvostruko skuplji

Građevinari gomilaju gubitke, samo za obnovu trebaju 20.000 novih radnika

U HUP-u ističu da strani građevinski radnici, koji dolaze kod nas,  tradicionalno dolaze iz zemalja u okruženju, ali zadnjih godina i iz udaljenijih zemalja, a trošak angažmana stranog radnika za poslodavca je dvostruko veći od angažmana domaćeg radnika.

Piše: Hina/m.a.m.
09.04.2022. 12:03

Zbog konstantnog rasta ulaznih troškova građevinari kumuliraju nove gubitke i pitaju se hoće li situacija eskalirati do te mjere da više neće moći izvršavati svoje obveze, a nedostaju im radnici koji sada dolaze iz sve udaljenijih zemalja.

Samo za obnovu potresom porušenih područja građevinari trebaju oko 20.000 novih radnika kojih sada nema na vidiku. O tome smo, podsjetimo, prije desetak dana razgovarali s predvodnikom sektora u Hrvatskoj, vlasnikom Kamgrada Dragutinom Kamenskim, a cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Direktorica HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva Mirela Gudan za Hinu je istaknula, da je građevinska industrija s ekstremnim rastom cijena građevinskih materijala i proizvoda suočena od jeseni 2020., čemu je pridruženo poskupljenje goriva i rast cijene rada. 

"Takav porast troškova izvođači građevinskih radova nisu u mogućnosti u cijelosti podnijeti sami niti bi to, sukladno propisima, trebali", smatraju u toj udruzi.

Stranci dvostruko skuplji

Naglašavaju da strani građevinski radnici, koji dolaze kod nas,  tradicionalno dolaze iz zemalja u okruženju, ali zadnjih godina i iz udaljenijih zemalja, a trošak angažmana stranog radnika za poslodavca je dvostruko veći od angažmana domaćeg radnika.

"Iako je ukinut sustav kvota za zapošljavanje strane radne snage, postojeći model uređen Zakonom o strancima ne prati aktualne potrebe građevinskog sektora za radnom snagom i sadrži nepremostive prepreke", poručuju.

Hrvatska građevinska operativa trenutno raspolaže s oko 100.000 radnika, što nije dostatno, a procjenjuje da će daljnja potražnja za radnicima rasti, pogotovo ako se uzme u obzir obnova Zagreba i okolice, kao i Banovine od potresa.

Nedostaje 20.000 radnika

"Prema našim procjenama trebat će nam 20.000 radnika za sva područja pogođena potresom. Naravno, ovisno i o dinamici obnove. Nedostatak radnika će se dijelom kompenzirati dodatnim povećanjem cijena rada u graditeljstvu pa će možda privući i nove ljude, ali i stvoriti uvjete za povratak naših radnika koji su otišli na zapad u potrazi za poslom i boljim uvjetima života. Kako će obnova trajati duži niz godina, očekujemo da će se vratiti jedan broj ljudi. Paralelno s tim moramo raditi i na tome da stvorimo što više kvalificiranih radnika u našim školama", rekla je Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) za graditeljstvo i promet.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.