PRIDRUŽITE SE

Subvencioniranje energenata

Habijan: Oko daljnjeg ograničavanja cijena energenata imat ćemo u vidu stav EK

- Što se tiče daljnjih mjera oko ograničavanja cijena energenata, tu treba imati u vidu stav Europske komisije u pogledu takvog subvencioniranja - naveo je Damir Habijan.

07.02.2024. 10:01

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan izjavio je danas da će oko ograničavanja cijena benzina, struje i plina iza 1. travnja Vlada morati odnijeti određenu odluku, pri čemu će imati u vidu stav Europske komisije oko takvog subvencioniranja, a najavio je i nove javne pozive za potpore poduzetnicima.

Habijan je u emisiji 'A sada Vlada' Hrvatskog radija kazao da je razumljivo da poduzetnike i građane interesira svakog drugog četvrtka što će biti sa cijenama energenata, koje je Vlada svojim mjerama u proteklome razdoblju ograničavala. 

- Što se tiče daljnjih mjera, tu treba imati u vidu stav Europske komisije u pogledu takvog subvencioniranja. Bitno je naglasiti da će Vlada kao i dosad voditi računa da ne dođe do bilo kakvih većih poremeća na narednom razdobju. Prema tome, odluku ćemo naravno morati određenu donijeti, ali ono što je biti smisao, Vlada će sigurno imati u vidu da ne dođe do nikakvih većih udaraca na standard građana, ali isto tako i na gospodarstvo - izjavio je Habijan.

Podsjetimo, Europska komisija je u studenome lani, u sklopu Europskog semestra, dala preporuke članicama vezano uz proračunske planove, a među njima i da se trebaju što prije povlačiti mjere za potporu uvedene zbog visokih cijena energije.

Do kraja ožujka novi javni pozivi za potpore

Ujedno, Habijan je najavio nove javne pozive za potpore poduzetnicima koji su u pripremi do kraja prvog tromjesečja.

- To je ostatak iz Modernizacijskog fonda, u visini od 30,7 milijuna eura, koji se odnosi na poduzetnike koji se žele javiti za potporu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe. Do kraja prvog kvartala još će ići jedan javni poziv iz Modernizacijskog fonda za 80 milijuna eura potpora za energetičku učinkovitost, a do kraja godine ćemo ići s još jednim pozivom za toplinarstvo, isto za poduzetnike, do isto tako nekih 80 milijuna eura - otkrio je Habijan.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.