PRIDRUŽITE SE

Telekomi

HAKOM: Mali rast tržišta zbog osjetljivosti na ekonomske i druge nesigurnosti

Tržište elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj raste, ali blago zbog osjetljivosti na ekonomske i geopolitičke nesigurnosti što traži pažljivo planiranje poslovanja, na što pazi i HAKOM kako ne bi došlo do loše regulacije, ocijenio je u ponedjeljak predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen.

Piše: Hina
18.10.2022. 08:28

On je na Danu tržišta HAKOM-a ocijenio da je to prilika za raspravu o vrućim temama i okupljanje ICT zajednice, članovi koje po njegovim riječima imaju slične stavove o uvjetima za razvoj i investiranje.

Dan tržišta HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) u ponedjeljak je održan deveti puta, okupivši više od sto sudionika iz telekom industrije i ICT sektora te drugih grana, javne i državne uprave i druge.

"Svatko tko je reguliran uvijek želi manje regulacije. Dobro je što se možemo osloniti na organizaciju europskih regulatora BEREC i njegove smjernice i na praksu drugih regulatora. Sve što se tiče nove regulacije ili deregulacije u konačnici prolazi provjeru Europske komisije", objasnio je Obuljen, koji je nedavno izabran za predsjedavajućeg BEREC-a u 2024. godini.

Do tada, cijelu 2023. će biti njegov potpredsjednik, a nakon mandata predsjednika još 2025. ostaje u čelništvu tog tijela, tako da će Hrvatska u njemu iduće tri godine imati važnu ulogu, što je Obuljen ocijenio priznanjem radu HAKOM-a i njegovoj aktivnosti u BEREC-u.

Procjena prihoda od buduće javne dražbe za radiofrekvencije oko 150 milijuna eura

Neki od predstavnika telekoma su na Danu tržišta HAKOM-a isticali da je za bolji razvoj tržišta iznimno važna veća pokrivenost zemlje optikom, ocjenjujući ju još slabom. Obuljen je komentirao da su za to  potrebne investicije, posebno u 5G tehnologiju i to u raznim industrijama.

Važnim je ocijenio i donošenje novog zakona o elektroničkim komunikacijama ovog ljeta, koji je usklađen s direktivama EU-a i novim tehnologijama, kao i sve veću pokrivenost Hrvatske 5G mobilnim mrežama, za koju je kazao da sada iznosi oko 60 posto.

Podsjetio je da tržište čeka javna dražba za radiofrekvencijski spektar koji rabe telekom operatori, za što im dozvole istječu 2024. godine i za koju je postupak HAKOM pokrenuo prije nekoliko dana.

Proces te dražbe odvijat će se nekoliko mjeseci, a sve bi trebalo završiti do kraja ožujka 2023. godine, što će operatorima dati dovoljno vremena za pripremu pa u HAKOM-u vjeruju u uspjeh dražbe.

Prema prvim procjenama, ako se proda sav spektar koji se nudi na dražbi po početnim cijenama to bi moglo državnom proračunu donijeti najmanje oko 1,15 milijardi kuna ili oko 150 milijuna eura, kazali su za Hinu Obuljen i ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta.

Na Danu tržišta HAKOM-a razgovaralo se i o drugim temama, poput zaštite potrošača, simetričnoj regulaciji tržišta, mapiranju elektroničkih komunikacijskih mreža i mogućnostima sufinanciranja izgradnje brzih mreža između operatora i velikih pružatelja usluga.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.