PRIDRUŽITE SE

sporazum o razumijevanju

Hanfa potpisala sporazum s ukrajinskom agencijom

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) potpisala je Sporazum o razumijevanju s Nacionalnom komisijom za vrijednosne papire i burze Ukrajine (NSSMC), priopćila je Hanfa u ponedjeljak.

Piše: Hina
29.08.2022. 14:05

Sporazumom se predviđa tehnička suradnja u području zajedničke nadležnosti što uključuje nadzor nad tržištem kapitala i mirovinskim fondovima, dok oblik tehničke suradnje uključuje razmjenu iskustava, studijske posjete, ekspertne misije, radionice i sl.

Potpisivanje je održano danas, u sklopu studijskog posjeta predstavnika ukrajinskog regulatora tržišta kapitala koji predstavlja nastavak tehničke suradnje započete 2019. godine. Tema studijskog posjeta je usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a u području UCITS i alternativnih investicijskih fondova, a organiziran je u sklopu projekta Europske unije kojim se pruža potpora u usklađivanju zakonodavstva u području financijskih usluga.

"Budući da je Ukrajina nedavno postala kandidat za punopravno članstvo u Europskoj uniji, svjesni smo da će se Nacionalna komisija za vrijednosne papire i burze suočiti sa značajnim izazovima u postizanju potpunog regulatornog usklađivanja i institucionalnog kapaciteta za rad u pravnom okviru EU. Hanfa kao tijelo nadležno za nadzor financijskih usluga Republike Hrvatske koje ima relativno nedavno iskustvo s procesom pristupanja, spremna je pružiti tehničku pomoć i podijeliti svoje iskustvo", rekao je predsjednik upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Dodao je kako je Hanfa svjesna teških okolnosti u kojima se nalazi Ukrajina zbog ruske agresije te se divi sposobnosti osiguranja rada Nacionalne komisije za vrijednosne papire i tržište dionica.

"Međunarodna potpora naših partnera diljem svijeta omogućuje našoj zemlji da danas stoji u borbi za našu neovisnost. NSSMC i Hanfa će plodonosno surađivati s ciljem razvoja ukrajinskog tržišta kapitala i gospodarske budućnosti Ukrajine. Zahvaljujemo našim kolegama iz Hanfe i uvjereni smo u učinkovite rezultate našeg rada", rekao je član komisije NSSMC-a Maksim Libanov.

Uz predstavnike NSSMC-a i Hanfe, potpisivanju Sporazuma je nazočio veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasilj Kirilič.

"Netko bi pomislio da bi zbog brutalne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu život trebao stati, ali današnji posjet ukrajinske delegacije prikazuje da to nije tako", rekao je veleposlanik.

Zahvalio je Hrvatskoj na snažnoj podršci Ukrajini.

"To je lekcija kako treba podržavati jedan prijateljski narod. Hvala što ste u vrlo osjetljivom trenutku za Ukrajinu omogućili potpisivanje sporazuma i održavanje ovog studijskog posjeta", rekao je Kirilič.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.