PRIDRUŽITE SE

Fondovska industrija

Po prvi put od početka 2021. ponovno će se moći ulagati u novčane fondove

Odobrenja su izdana društvima Eurizon Asset Management Croatia za Eurizon HR Cash otvoreni investicijski fond s javnom ponudom i Intercapital Asset Management za InterCapital Euro Money Market UCITS ETF kao novi podfond u krovnom fondu InterCapital Krovni UCITS ETF

13.10.2023. 13:44

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Handa) odobrila je osnivanje i upravljanje dvama otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, čime će po prvi put od siječnja 2021. na domaćem tržištu ponovno poslovati novčani fondovi. 

Odobrenja su izdana društvima Eurizon Asset Management Croatia za Eurizon HR Cash otvoreni investicijski fond s javnom ponudom i Intercapital Asset Management za InterCapital Euro Money Market UCITS ETF kao novi podfond u krovnom fondu InterCapital Krovni UCITS ETF. Iz Hanfe podsjećaju da je zadnji novčani fond na domaćem tržištu prestao poslovati 22. siječnja 2021., stoga će po uspješnom okončanju početnih ponuda, spomenuti UCITS fondovi biti jedini novčani fondovi na tržištu hrvatskih investicijskih fondova.

Iz regulatorne agencije navode da se novčani fondovi koriste se kao kratkoročni instrument upravljanja gotovinom koji nudi visoku razinu likvidnosti i diversifikacije te stabilnu vrijednost uložene glavnice u kombinaciji s tržišno utemeljenim prinosom. Navode i da su ciljevi novčanih fondova nuditi prinose u skladu sa stopama na tržištu novca i/ili očuvati vrijednosti ulaganja. Iako ostvarenje tih ciljeva nije osigurano te se ulaganje u novčane fondove razlikuje od ulaganja u depozite, a postojeći rizik gubitka glavnice snosi ulagatelj, novčani fondovi ciljeve nastoje ostvariti ulaganjem u kratkoročnu i vrlo likvidnu imovinu u skladu s posebnim, u odnosu na preostale investicijske fondove strože propisanim, zahtjevima iz Uredbe, napominju još iz Hanfe.

Detaljnije informacije o izdanim odobrenjima za konkretne fondove mogu se pronaći u rješenjima Hanfe na ovom linku:

https://www.hanfa.hr/sjednice-upravnog-vijeca/2023/30-sjednica-upravnog-vijeca-hanfe/

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.