PRIDRUŽITE SE

Ulaganja

HEP ODS dosad ugradio 24.000 naprednih brojila, evo što ona donose

U tijeku je sklapanje ugovora s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja o dodjeli EU sredstava  za realizaciju projekta u vrijednosti od 228 milijuna eura za dovršetak modernizacije elektrodistribucijske mreže u cijeloj zemlji.

19.10.2023. 06:08

HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) predstavio je rezultate 5-godišnjeg pilot projekta uvođenja naprednih mreža, vrijednog 23,5 milijuna eura, u sklopu kojeg je potrošačima ugrađeno 24.000 naprednih brojila, a ugovara sredstva i za daljnju modernizaciju mreže u zemlji. 

Od vrijednosti pilot projekta, 20 milijuna eura, odnosno 85 posto, predstavljaju bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, navode iz te tvrtke. Projekt je implementiran na 5 od 21 distribucijskog područja, a to su: Elektra Zagreb, Elektroslavonija Osijek, Elektrodalmacija Split, Elektra Zadar i Elektrojug Dubrovnik. 

 - Tijekom provedbe projekta ugrađeno je 24.000 naprednih brojila, 6.125 sumarnih mjerenja i 150 PLC koncentratora, 449 energetski učinkovitih transformatora te 456 kompleta komunikacijske opreme koja uključuje upravljive sklopne blokove i rastavne sklopke. Ostvarili smo zacrtane ciljeve u projektu, smanjenje gubitaka u distribucijskoj mreži s 8,68 na 7,88 posto te smanjenje vremena trajanja neplaniranih prekida napajanja sa 183 minute na 59 minuta - izvijestio je voditelj projekta Krešimir Ugarković. 

 Kako ističu iz HEP-ODS-a, u tijeku je sklapanje ugovora s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja o dodjeli EU sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO-a) za realizaciju projekta u vrijednosti od 228 milijuna eura, uz sufinanciranje iz NPOO-a od 156 milijuna eura, za dovršetak modernizacije elektrodistribucijske mreže u cijeloj zemlji.

Što za potrošače znače napredna brojila?

 S ugrađenim naprednim brojilom, potrošači više neće sami morati javljati HEP ODS-u stanje u vrijeme očitavanja, odnosno neće biti više potrebe da radnik HEP ODS-a dolazi do svakog kućanstva na očitavanje, dok će se struja plaćati po stvarnoj potrošnji iz mjeseca u mjesec.
  Očitanja povijesnih podataka bit će moguća najmanje u periodima od 15 minuta, kao i pohrana podataka za daljnje analize, a potrošači će točno znati kada najviše, a kada najmanje troše struju.
 HEP ODS, pak, poslije ugradnje novih brojila moći će isključiti potrošača na daljinu, bez potrebe za dolaskom na mjesto očitanja.
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.