PRIDRUŽITE SE

Zelena tranzicija

HEP pokreće izgradnju svoje dosad najveće sunčane elektrane 

- Sunčana elektrana Dugopolje će biti 12. i do sada najveća sunčana elektrana u našem portfelju - izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

07.11.2023. 10:44

HEP Proizvodnja i Končar - Inženjering sklopili su 11,1 milijun eura vrijedan ugovor za projektiranje i izgradnju Sunčane elektrane Dugopolje, instalirane snage 13,54 MW, s očekivanom godišnjom proizvodnjom od 17,2 milijuna kilovatsati, što bi bilo dovoljno za opskrbu oko 6.000 kućanstava.  

 Na površini od oko 200 tisuća četvornih metara na području Općine Dugopolje postavit će se 24.624 bifacijalna fotonaponska modula koji će se povezati na 52 trofazna izmjenjivača. Rok za izvođenje radova je 18 mjeseci od potpisa ugovora, izvijestili su iz HEP-a. 

 - SE Dugopolje će biti 12. i do sada najveća sunčana elektrana u našem portfelju. Ovim ugovorom ostvarujemo kontinuitet suradnje s Končarom u izgradnji sunčanih elektrana, od SE Vis, uz koju je ugrađen i baterijski spremnik, zatim SE Donja Dubrava, koja je od svibnja ove godine u redovnom pogonu, preko SE Črnkovci u Slavoniji, čija je izgradnja u tijeku - izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, napomenuvši da su u proteklih nepunih pet godina u pogon pustili proizvodna postrojenja ukupne snage oko 90 MW. 

Končarova šesta sunčana elektrana

 Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak istaknuo je da su od prve sunčane elektrane na otoku Visu, puštene u rad 2020. godine, do danas za različite partnere izgradili četiri sunčane elektrane ukupne instalirane snage 30 MW, a trenutno je u izgradnji i peta u Slavoniji.

- Ovim ugovorom dodatno smo potvrdili ulogu vodeće regionalne tvrtke u području izgradnje i revitalizacije postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora - rekao je.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.