PRIDRUŽITE SE

prototip 'optimusa'

Hoće li Musk uskoro predstaviti funkcionalnog robota ili je to distrakcija?

Teslin Dan umjetne inteligencije odgođen je na 30. rujna, tweetao je Elon Musk te naveo da bi funkcionalni prototip humanoidnog robota 'Optimusa' do tada mogao biti završen.

Piše: Andrea Tomurad
06.06.2022. 10:03

Šef Tesle Elon Musk tweetao je u petak da odgađa Teslin Dan umjetne inteligencije (AI Day) s kolovoza na rujan, te da očekuje da će možda moći predstaviti funkcionalni prototip humanoidnog robota 'Optimusa'.

Tijekom prošlogodišnjeg Teslinog Dana umjetne inteligencije Musk je naveo da tvrtka radi na humanoidnom robotu i da će prototip biti završen ove godine, ne najavljujući specifičan datum.

Robot bi trebao biti dizajniran tako da se bavi zadacima koji nisu sigurni ili onima koji su dosadni, odnosno repetitivni.

Musk je već govorio javno o vlastitim strahovima vezanim uz umjetnu inteligenciju čiji razvoj bi mogao biti koban za čovječanstvo. Donirao je iz tog razloga i 10 milijuna dolara institutu (Future of Life Institute) koji osigurava da umjetna inteligencija ostane korisna.

Naveo je također da će Teslin robot biti na mehaničkoj razini dizajniran tako da čovjek može pobjeći od njega i najvjerojatnije ga nadjačati, piše Verge.

Mediji spekuliraju o tome je li ovaj tweet zapravo distrakcija od nedavnih vijesti vezanih uz Twitter i otpuštanje radnika.

Naime, krajem prošlog mjeseca, piše Hina, Twitterovi investitori tužili su Muska zbog manipulacija tijekom davanja ponude. Smatraju da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara. Tvrde da je milijarder uštedio 156 milijuna dolara tako što nije otkrio da je kupio više od pet posto Twittera do 14. ožujka. 

Osim toga, prošlog tjedna je proširena vijest da je Musk poručio zaposlenicima da se moraju vratiti u ured ili će se pretpostaviti da su dali otkaz. Musk je također naveo da ima "super loš osjećaj" u vezi s gospodarstvom i da želi ukinuti oko 10 posto radnih mjesta u tvrtki.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.