PRIDRUŽITE SE

Najnoviji podaci

HOK: Građevinarstvo je 'in'

Obrtnicima nedostaju radnici sa znanjima o energetski učinkovitim tehnologijama, a procjenjuje da je potrebno 24.530 strukovnih radnika i 5800 inženjera kako bi se postigli ciljevi energetske učinkovitosti u zgradarstvu do 2030. godine.

16.02.2024. 10:09

Krajem ovogodišnjeg siječnja u Hrvatskoj je bilo 13.583 obrta s registriranim građevinarstvom kao glavnom djelatnosti, što je 1.420 više nego godinu dana ranije te čak 3.211 više nego krajem siječnja 2021., najnoviji su podaci iz Hrvatske obrtničke komore (HOK). 

Najviše ih je registrirano u kategoriji Uvođenje instalacija vodovoda, kanalizacije i plina i instalacija za grijanje i klimatizaciju (1.882 obrta), ostali završni građevinski radovi (1.716 obrta) te u postavljanju podnih i zidnih obloga (1.466 obrta). 

- Građevinarstvo je 'in', raste u svakom segmentu, a tome u prilog govori činjenica da je u tri godine 3200 građevinskih obrta više. Također, povećan je upis u srednje strukovne škole za građevinska zanimanja i otvaraju se dodatni razredi - naglasio je potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, predsjednik Obrtničke komore Zagreb i predsjednik Organizacijskog odbora Susreta graditelja Antun Trojnar. 

Nedostaje 24.530 strukovnih radnika i 5.800 inženjera

 S obzirom na ekspanziju građevine, ali i paralelnu potrebu za ostvarenjem energetskih ciljeva do 2030., pokrenut je projekt CRO skills RELOAD na kojem sudjeluju Građevinski fakultet iz Zagreba, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, REA Sjever, Zajednica graditeljskih škola RH te HOK. Cilj projekta je ponovno uspostaviti Nacionalnu kvalifikacijsku platformu te poboljšati Nacionalne smjernice za kontinuiranu izobrazbu građevinskih radnika, a napravljena je i sveobuhvatna analiza građevinskog sektora te obrazovanja u Hrvatskoj.

Naime, kako ističu iz HOK-a, analiza je pokazala da nedostatak kvalificirane radne snage u građevinskom sektoru rezultira dramatičnim povećanjem uvoza radnika, a edukacija tih radnika o energetski učinkovitim tehnologijama postavlja značajan izazov za postizanje ciljeva do 2030. godine. Analiza je pokazala i da obrtnicima nedostaju radnici sa znanjima o energetski učinkovitim tehnologijama, a procjenjuje da je potrebno 24.530 strukovnih radnika i 5800 inženjera kako bi se postigli ciljevi energetske učinkovitosti u zgradarstvu do 2030. godine, navode iz HOK-a. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.