U krovnoj Hrvatskoj udruzi turizma (HUT), čiji su članovi najjače hotelske kuće u zemlji, s optimizmom dočekuju glavni ljetni dio sezone, ali i posezonu, a s obzirom na buking očekuju i da se turizam fizički približi ili bude na razini 2019., dok bi financijski, ako ne bude nekih većih problema, rezultati mogli biti i bolji, naglasio je direktor HUT-a Veljko Ostojić.
"Na sastanku smo se dotakli i važne teme za sve o radnoj snazi, koje u turizmu stalno nedostaje i svi se borimo s time kako možemo, ali bilo bi dobro da se za iduću godinu po tom pitanju naprave iskoraci i da se radnici za sezonu mogu osigurati ranije nego sada”, smatra Ostojić.
Ponovio je i stav HUT-a da se radnici prvo traže na domaćem tržištu rada, kao i među studentima, a da 'uvoz' bude tek rezervno rješenje.
Na upit novinara, iznio je procjene da za sada hotelijerima za 'špicu' sezone još nedostaje oko 10.000 radnika, ali vjeruje da će uz napore koje ulažu to uspjeti riješiti, jer do 'špice' ima još oko mjesec-mjesec i pol dana, te da se neće dogoditi kao lani u ljeto da neki hoteli ostanu zatvoreni jer nisu mogli naći radnike.
Udari inflacije veliki
Razgovarali su na sastanku i o porastu svih troškova i cijena (inputa) hotelijerima, posebice energenata, konkretno struje, koja je cijenom hotelijerima porasla dva do tri puta, i oko toga će uskoro, kako je najavio Ostojić, razgovarati s predstavnicima energetskog sektora o mogućim rješenjima.
"Udari inflacije na turistički sektor su veliki, kao i na druge sektore,a osim struje jako su porasle i cijene pića te hrane, i do 40 posto. Trebat će puno vještine za pozitivno poslovanje, a sve to utječe i na investicije i koliko će ih se moći realizirati”, ocijenio je Ostojić.
Slične probleme, ali i očekivanja dobre sezone, imaju i u segmentu luksuznih hotela, koji su po riječima predstavnika tih hotela Nenada Nizića, u nešto boljoj situaciji s radnicima, a s troškovima i inflacijom se bore i oni.
"Rezultati u luksuznim hotelima su već sada u ponekim regijama i bolji od 2019., popunjenost kapaciteta se sada kreće i do odličnih za ovo doba godine oko 65 posto, a veseli nas i struktura gostiju, među kojima je sve više onih iz Hrvatske, ali i SAD-a”, iznio je Nizić.