PRIDRUŽITE SE

Turizam

Hrvatska je i u rujnu zabilježila dobre turističke rezultate

U komercijalnim smještajnim objektima ostvareno je 2,1 milijun dolazaka turista i 11,1 milijun noćenja, što su na godišnjoj razini porasti za 17,8 odnosno 9,2 posto, a u noćenjima i bolji rezultat nego u rujnu 2019., objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku. 

Piše: Hina
09.11.2022. 15:31

Tako je u ovogodišnjem rujnu u usporedbi s istim mjesecom pretpandemijske 2019. godine zabilježeno 4,5 posto manje turističkih dolazaka, ali i 7,4 posto više noćenja turista, ističu statističari. 

Po podacima DZS-a, u prvih devet mjeseci ove godine u komercijalnim smještajnim objektima turisti su ostvarili 16,2 milijuna dolazaka i 85,7 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast dolazaka za 38,9 posto i noćenja za 28,1 posto. No, turistički promet pretpandemijskog razdoblja od prvih devet mjeseci 2019. još nije dostignut te je ostvareno 8,4 posto manje dolazaka, dok su noćenja turista manja za jedan posto, obrazlažu statističari. 

Domaći su turisti u rujnu ove godine ostvarili 206 tisuća dolazaka i 601 tisuću noćenja, što su na godišnjoj razini porasti u dolascima za 5,8 posto i noćenjima za 2,5 posto. Osjetnije poraste domaći turisti bilježe u odnosu na rujan pretpandemijske 2019. godinu - u dolascima porast za 17,3 posto, a u noćenjima za 19 posto. 

Tradicionalno, među stranicima najviše dolazaka i noćenja i u rujnu su ostvarili turisti iz Njemačke, došlo ih je 496 tisuća, a ostvarili su četiri milijuna noćenja. Statistika pritom registrira blagi pad i dolazaka i noćenja turista iz Njemačke u odnosu na lanjski rujan, za 2,1 posto odnosno 5,4 posto, ali i visok porast u odnosu na rujan 2019. godine - u dolascima za 22,7 posto i noćenjima za 30 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.