PRIDRUŽITE SE

MINISTARSTVO REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU

Hrvatska po iskorištenosti sredstava fondova EU-a prestigla 12 država

Hrvatska je iz financijske perspektive 2014. - 2020. dosad ugovorila projekte vrijedne 13,7 milijardi eura, a ukupno isplatila 8,35 milijardi eura ili 78 posto dodijeljenih sredstava, izvijestilo je resorno ministarstvo istaknuvši da je po iskorištenosti sredstava iza Hrvatske 12 država.

Piše: Hina
03.11.2022. 10:47

"Do 20. listopada 2022. godine ugovoreni su projekti u vrijednosti od 13,73 milijardi eura, ukupno je isplaćeno 8,35 milijardi eura, odnosno 77,81 posto dodijeljenih sredstava, a ovjereno 6,90 milijardi eura, odnosno 64,34 posto dodijeljenih sredstava", kaže se u priopćenju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a.

Ministrica Nataša Tramišak je, kako se navodi, održala sastanak s hrvatskom članicom Europskog revizorskog suda Ivanom Maletić, s kojom je razmijenila podatke o 2021. godini kao i trenutnoj iskorištenosti fondova EU-a u prvih deset mjeseci 2022. godine.

Tramišak je pohvalila napore korisnika da sve svoje ugovorene projekte završe do kraja 2023. godine nakon čega će se povući crta i vidjeti koliko je Republika Hrvatska ukupno iskoristila sredstava.

"Ministarstvo učestalo obavještava sve korisnike koji koriste sredstva fondova EU-a da svoje projekte trebaju privesti kraju kako bi uspjeli povući sva sredstva koja su ugovorili, a brojka od 78 posto isplaćenih sredstava već sada je pokazatelj da se veliki broj projekata priveo kraju", naglasila je Tramišak.

Osvrnula se i na podatke od početka mandata te istaknula kako se od srpnja 2020. bilježi značajno povećanje, sa 37 na 78 posto isplaćenih sredstava, a ukoliko ovim tempom nastavi isplaćivati sredstva krajnjim korisnicima i ovjeravati ih prema Europskoj komisiji, Hrvatska bi na kraju financijske perspektive mogla biti među najuspješnijim državama EU-a.

Prema zadnjim podacima Europske komisije, iza Hrvatske je po postotku iskorištenosti sredstava fondova EU-a 12 država - Španjolska, Italija, Slovačka, Rumunjska, Luksemburg, Danska, Austrija, Belgija, Švedska, Irska i Latvija, kao i Velika Britanija, koja koristi sredstva fondova za razdoblje 2014.-2020., izvijestilo je ministarstvo.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.