PRIDRUŽITE SE

energetska suradnja

Hrvatska podržava proširenje nuklearke Krško

Hrvatska i Slovenija jačat će energetsku suradnju razvojem plinovoda i LNG terminala, a Hrvatska je, kao 50 postotni suvlasnik elektrane spremna pratiti Sloveniju ako odluči proširiti nuklearnu elektranu Krško.

Piše: Hina/a.t.
29.03.2022. 08:02

Hrvatska i Slovenija će jačati energetsku suradnju razvojem plinovoda i LNG terminala, a Zagreb će podržati Sloveniju ako odluči proširiti nuklearnu elektranu Krško, rekli su u ponedjeljak premijeri dviju država Andrej Plenković i Janez Janša. 

Janša je nakon sastanka rekao da je njegova vlada već donijela odluku o proširenju nuklearke i da dvije države "imaju sreću" što je za novi blok prostor već dostupan.  "Nemamo one poteškoće kao naše kolege u Europi koje razmišljaju u istom smjeru”, izjavio je Janša

Plenković je rekao da odluka o proširenju ovisi o Sloveniji, no da je Hrvatska kao 50 postotni suvlasnik elektrane spremna pratiti tu investiciju.

Hrvatski premijer je najavio kako će ministri energetike već idući tjedan razgovarati o jačanju energetske povezanosti dviju država nakon što je ruski napad na Ukrajinu poremetio europske energetske planove. 

Dodao je kako je Hrvatska već povećala kapacitet LNG terminala na Krku s 2,6 na 2,9 milijardi kubičnih metara plina, a da stručnjaci smatraju kako se on može maksimalno povećati na 3,5 milijardi. 

Plenković je uz to istaknuo da treba širiti kapacitete postojećih plinovoda i interkonekcija. 

Janša je čestitao Hrvatskoj što je rano donijela odluku o izgradnji LNG terminala čemu će se sad okrenuti i druge europske države, a za to će biti dostupna i europska sredstva. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.