PRIDRUŽITE SE

turistička putovanja

Hrvatske obitelji na ljetovanje potroše oko 9400 kuna

I kupnja karata za europske metropole porasla je 80 posto u odnosu na 2019., a u Arrivi travel smatraju to dokazom da putnici sada žele posjetiti mjesta koja nisu mogli u prethodne dvije godine.

Piše: Menadžer.hr
04.07.2022. 11:22

Prema prvim prognozama pred Hrvatskom je još jedna uspješna, ako ne i dosad najuspješnija, turistička sezona, priopćili su iz Arrive travel.

Prema statistikama ove agencije, Hrvati i dalje kao prvu destinaciju za odmor biraju Lijepu našu, većina rezervacija je iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a tek u vrlo malom postotku za odmor biraju zemlje poput Grčke, Turske i Tunisa. 
Najtraženije destinacije za putnike iz Istočne Hrvatske su Crikvenička rivijera zbog geografske blizine te Makarska rivijera zbog prirodnih ljepota.

U prosjeku domaći gosti, odnosno četveročlana obitelj, na smještaj potroši oko 9400 kuna, borave najviše sedam noćenja, plaćaju najčešće karticama na rate te uglavnom putuju osobnim automobilom, a 20 posto organiziranim autobusnim prijevozom.

"Po pitanju brojki i prihoda, ova ljetna sezona će sigurno biti na 80 posto rekordne 2019.", istaknula je Tamara Černeka, direktorica turističke agencije Arriva travel.

Novi trendovi 

"Prije korone su putnici inzistirali na osobnom kontaktu s nama, dok im je danas dovoljna komunikacija telefonom ili e-mailom. Isto tako, pri ugovaranju ljetovanja u Hrvatskoj, novi trend je da klijenti češće ugovaraju policu od otkaza putovanja što isto prije pandemije nije bio slučaj" navela je Černeka.

Razlika u odnosu na 2020. i 2021. je i u potražnji za aviokartama prema europskim destinacijama. Kupnja karata za europske metropole porasla je 80 posto u odnosu na 2019. U Arrivi travel smatraju to dokazom da putnici sada žele posjetiti mjesta koja nisu mogli u prethodne dvije godine.

Vraćaju se također kruzeri koji plove Mediteranom, no za većinu njih još uvijek su potrebne važeće Covid potvrde.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.