PRIDRUŽITE SE

Prilika za ulaganje

Hrvatskim građanima po prvi put omogućen upis trezoraca

Prvi krug upisa počinje 13. studenoga i traje do 20. studenoga u 11 sati. Ulaganja u trezorske zapise neće se oporezivati porezom na dohodak.

07.11.2023. 12:53

Nakon što je početkom godine građanim omogućen po prvi put upis narodnih obveznica, krajem studenoga država će im po prvi put ponuditi na upis trezorske zapise, s dospijećem 21. studenoga 2024. i uz godišnju stopu prinosa od 3,75 posto. 

Kako je danas najavio ministar financija Marko Primorac, država planira 23. studenoga ponuditi na upis 440 milijuna eura trezoraca, pri čemu će prvi krug upisa biti namijenjen građanima, a drugi institucionalnim investitorima.

Viši prinos nego na narodnu obveznicu

Nominalna vrijednosti jednog trezorca iznosi 1.000 eura, i taj iznos će država po dospijeću vratiti građanima koji upišu taj vrijednosni papir. Pritom će se jedan trezorac nominalne vrijednosti 1.000 eura prodavati po cijeni od 963,95 eura, dakle uz diskont od 3,75 posto, što ustvari čini godišnji prinos. Podsjetimo, taj prinos nešto je viši nego na narodne obveznice, koje je država izdala u ožujku uz kamatnu stopu od 3,65 posto godišnje. 

Prvi krug upisa počinje 13. studenoga i traje do 20. studenoga u 11 sati. Ulaganja u trezorske zapise neće se oporezivati porezom na dohodak, istaknuo je ministar financija na novinskoj konferenciji. 

Inače, trezorski zapisi su vrijednosni papiri s rokom dospijeća do jedne godine, koje izdaju ministarstva financija, a mogu ih jedinice lokalne uprave, koji se smatraju nerizičnim vrijednosnim papirom radi umjerenog prihoda i sigurnosti. Prodaju se uz diskont (popust), tako da im je cijena pri prodaji niža od nominalne, a o dospijeću se isplaćuje nominalna cijena. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.