PRIDRUŽITE SE

turizam

Hrvatsku od početka godine posjetilo više od 10 milijuna turista

Strani su turisti ostvarili 47,8 milijuna noćenja, a domaći 6,6 milijuna. Ostvareno je 89 posto dolazaka i 95 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. godine.

Piše: Hina/a.t.
01.08.2022. 12:35

U Hrvatskoj je tijekom prvih sedam mjeseci ove godine ostvareno 10,3 milijuna dolazaka i 54,3 milijuna noćenja, odnosno 60 posto više dolazaka i 46 posto više noćenja nego li u istom razdoblju lani, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva turizma i sporta.

Strani su turisti ostvarili 47,8 milijuna noćenja, a domaći 6,6 milijuna. Ostvareno je 89 posto dolazaka i 95 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. godine.

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (15,8 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (9,9 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (9,5 milijuna). Slijede Zadarska županija (7,7 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanska (4,1 milijuna) te Šibensko-kninska županija (3,4 milijuna).

Prema destinacijama najviše je noćenja od početka godine ostvareno u Rovinju (2,4 milijuna), Dubrovniku (2 milijuna), Poreču (1,9 milijun), Splitu (1,6 milijuna) i Umagu (1,5 milijuna).

Promatrano po tržištima, najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke (11,4 milijuna), Slovenije (6 milijuna), Austrije (4,4 milijuna), Poljske (3,5 milijuna), Češke (3,5 milijuna), Slovačke (1,9 milijuna) i Ujedinjene Kraljevine (1,9 milijuna).

Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu (20,2 milijuna), hotelima (12,2 milijuna) i kampovima (10,9 milijuna).

"Nakon vrlo dobrih rezultata u prvih šest mjeseci ove godine, veliki interes za Hrvatskom obilježio je i srpanj koji se gotovo izjednačio rezultatima iz 2019., a s nekih tržišta poput Njemačke, Češke, Poljske, Austrije nas je posjetilo čak 215.000 turista više nego li u srpnju 2019.", istaknula je  ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić je kazao kako smo se u srpnju gotovo izjednačili s trendovima iz rekordne 2019., dok su pojedine destinacije te rezultate i premašile. Pred nama su i nadalje udarni turistički vikendi i tjedni kada će u našoj zemlji na dnevnoj bazi boraviti preko 1,2 milijuna gostiju, istaknuo je.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.