PRIDRUŽITE SE

priznanje

HT i Valamar na listi europskih klimatskih lidera Financial Timesa

Na temelju istraživanja Financial Times i Statista su objavili listu europskih klimatskih lidera koje su ove godine odabrali među ukupno 4.000 kompanija iz 33 europske države.

Piše: Hina/a.t.
24.05.2022. 12:22

Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

Priznanje kontinuiranim naporima i investicijama obiju kompanija u očuvanje okoliša, utjecaju na društvo i izvrsnost u korporativnom upravljanju (ESG) dolazi od uglednog Financial Timesa, koji je samo te dvije domaće kompanije postavio na prestižnu listu europskih klimatskih lidera za 2022., navodi se u priopćenju.

Na temelju istraživanja Financial Times i Statista su objavili listu europskih klimatskih lidera koje su ove godine odabrali među ukupno 4.000 kompanija iz 33 europske države, prema uspješnosti njihovih ESG strategija te aktivnosti u području zaštite okoliša, društvenog angažmana i načina upravljanja.

Ove su godine, kako se navodi u priopćenju, kriteriji za kompanije dodatno postroženi, a kao dva ključna istaknuti su ukupno smanjenje količine temeljnih emisija stakleničkih plinova u poslovanju u razdoblju od 2015. do 2020. te smanjenje intenziteta tih emisija iskazano kroz odnos emitiranih stakleničkih plinova i prihoda.

HT je smanjio ukupne emisije stakleničkih plinova za 68,5 posto, što je u promatranom razdoblju treće najbolje ostvarenje u cijeloj europskoj telekomunikacijskoj industriji. U istom razdoblju smanjio je emisije CO2 za gotovo 33 tone.

Valamar Riviera je smanjila intenzitet emisije stakleničkih plinova po noćenju u istom razdoblju za čak 70 posto i jedna je od samo šest kompanija iz turističkog sektora na listi.

Prema kriteriju smanjenja ukupnih temeljnih emisija stakleničkih plinova, kako se navodi, HT i Valamar se nalaze u gornjem dijelu ljestvice. Primjerice, od Valamar Riviere su po tom pokazatelju bolje samo četiri kompanije na cijeloj listi.

"Kao društveno osviještena kompanija imamo odgovornost i obvezu voditi primjerom i dati svoj opipljivi doprinos očuvanju okoliša i borbi protiv klimatskih promjena i time se sustavno bavimo u svim područjima našeg poslovanja. Tako obnovljivu električnu energiju koristimo već godinama, a zbog 100 postotnog prelaska na obnovljivu električnu energiju samo u 2021. nismo u zrak ispustili više od 40.000 tona CO2", izjavila je potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge HT-a  Marijana Bačić.

Članica Uprave Valamar Riviere Ivana Budin Arhanić je izjavila kako turizam u Hrvatskoj može ostvariti svoj puni potencijal isključivo na principima održivog razvoja.

"Valamar je odgovornost za održivi razvoj pretočio u brojne projekte koji su dali odlične rezultate ne samo u značajnom smanjenju ugljičnog otiska nego i u razvoju naših destinacija i dodanoj vrijednosti za ostale dionike", istaknula je Arhanić.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.