PRIDRUŽITE SE

ulaganje u željeznicu

HŽ Infrastruktura kreće u 2,7 milijardi kuna vrijedne radove

"Treba reći da Hrvatska nema zadovoljavajuću željezničku infrastrukturu i sada nakon završetka Pelješkog mosta i činjenice da više neće biti velikih cestovnih projekata, sve ćemo snage koncentrirati prema željeznici i obnoviti oko tisuću kilometara pruga", naveo je ministar Butković.

Piše: Hina/a.t.
29.07.2022. 08:11

HŽ Infrastruktura je u četvrtak u Karlovcu s konzorcijem Strabag AG, Strabag d.o.o., Strabag Rail te s tvrtkom AŽD Praha potpisala ugovore o 2,7 milijardi kuna vrijednim radovima na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka 44 kilometara dugačke pruge Hrvatski Leskovac - Karlovac te obnovi kolodvora i stajališta na trasi.

Rečeno je to na svečanosti potpisivanja ugovora, na kojoj je bio nazočan i premijer Andrej Plenković s nekoliko ministara.

Radovi trebaju početi u roku od najviše 42 dana, a rok za realizaciju ugovora je 30 mjeseci, nakon čega će vlakovi moći voziti brzinom do 160 kilometara na sat.

Premijer Plenković je naglasio da će konkurentnost Luke Rijeka i njezine povezanosti s tržištima srednje Europe biti povećana nakon izgradnje drugog kolosjeka na toj pruzi, a posebno kada bude modernizirana cijela pruga Zagreb GK – Rijeka, na trasi nizinske pruge mediteranskog koridora. To vodi, dodao je, "gospodarskom razvoju Hrvatske i jačanju Hrvatske kao prometnog čvorišta".

HŽ Infrastruktura već radi na daljnjim dionicama od Karlovca do Oštarija, od Oštarija do Škrljeva i od Škrljeva do Rijeke, rekao je Plenković i ustvrdio da je "puno posla pred nama, jer je važno da željeznička infrastruktura ide u korak s vremenom".

Veliki projekti u RH

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da je riječ o ugovorima za rekonstrukciju pruge, ali i gradnju drugog kolosjeka, što je veliki projekt koji s 85 posto sufinancira Europska unija putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

"Prije dva dana smo otvorili Pelješki most vrijedan dvije milijarde kuna, bez PDV-a, tako da je i ovo današnje potpisivanje jednako vrijedno", rekao je Butković i ustvrdio da je to samo dio velikog investicijskog ciklusa u prometnu infrastrukturu, u što se ulaže oko 25 milijardi kuna.

Podsjetio je također da su u mandatu ove vlade otvorene tri zračne luke, da je pokrenut veliki investicijskiu ciklus u luke na jadranskoj obali, u Zagrebačku obalu i njezino koncesioniranje za Riječku luku, te da sada slijedi desetogodišnje ulaganje u željeznicu vrijedno 3,5 milijardi eura.

"Treba reći da Hrvatska nema zadovoljavajuću željezničku infrastrukturu i sada nakon završetka Pelješkog mosta i činjenice da više neće biti velikih cestovnih projekata, sve ćemo snage koncentrirati prema željeznici i obnoviti oko tisuću kilometara pruga", zaključio je Butković.

Modernizacija

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić je za ugovorenu dionicu rekao da je “početak modernizacije pruge od Zagreba prema Rijeci, jednom od najprometnijih pravaca, čime se osiguravaju uvjeti za povećavanje kapaciteta Rječke luke, ali i mijenja, modernizira prometna slika Hrvatske”.  

Najavio je da slijedi ove godine i otvaranje željezničkih projekata, Savski Marof-Zagreb i Zaprešić - Zabok, i projekat Vinkovci-Vukovar, te raspisivanje natječaja Dugo Selo - Novska.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.