PRIDRUŽITE SE

rekordne temperature

I srpanjska žega uzrok slabog oporavka britanskoga gospodarstva

Najveći su uteg BDP-u u srpnju bile rekordno visoke temperature, zbog kojih je izgubljeno puno radnih dana, posebno u građevinskom sektoru...

Piše: Hina/m.a.m.
12.09.2022. 14:12

Britansko gospodarstvo skromno se oporavilo u srpnju, poduprto rastom uslužnog sektora koji je nadoknadio posljedice rasta cijena i toplinskog vala, pokazale su u ponedjeljak službene statistike.

Bruto domaći proizvod (BDP) u srpnju je porastao 0,2 posto u odnosu na lipanj, kada je pao za 0,6 posto, objavio je statistički ured (ONS). U tri mjeseca do kraja srpnja BDP je stagnirao u usporedbi s prethodna tri mjeseca, izvijestio je ONS. Najveći pokretač rasta u srpnju bio je uslužni sektor, s rastom aktivnosti od 0,4 posto na mjesečnoj razini. Oporavak uslužnih aktivnosti uslijedio je nakon pada za 0,5 posto u lipnju u odnosu na mjesec ranije, pokazuju službene statistike. Najveći skok bilježio je sektor kompjutorskog programiranja, savjetovanja i sličnih aktivnosti, za 1,5 posto u odnosu na lipanj. Još je snažniji bio rast u sektoru telekomunikacija, sa stopom od 1,9 posto. Najveći su uteg BDP-u u srpnju bile rekordno visoke temperature, zbog kojih je izgubljeno puno radnih dana, posebno u građevinskom sektoru jer je na gradilištima bilo prevruće da bi se obavljali radovi. Aktivnost u građevinarstvu pala je 0,8 posto. Pad je bilježila i industrija, za 0,3 posto, zbog smanjene opskrbe strujom, plinom, parom i rashladnim sredstvima, za 3,4 posto. U lipnju aktivnost je smanjena 0,9 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.