PRIDRUŽITE SE

Brzorastući sektor

Pogledajte što pokazuje najnovija analiza ICT sektora u Hrvatskoj

Sektor postaje sve važniji pokretač gospodarskog rasta Hrvatske, s mogućnošću da postane ključni faktor u ubrzanju realne konvergencije nakon priključenja Hrvatske euro području, zaključci su to analize koju su danas na Ekonomskoj kavi udruge poslodavaca predstavili glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić i predsjednik HUP-ICT udruge Hrvoje Balen.

06.10.2023. 14:03

Analiza sektora informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) u Hrvatskoj, koju je provela Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pokazala je da ta industrija raste brže od EU prosjeka, da joj je izvoz dosegnuo 1,6 milijardi eura godišnje, a da je glavno izvozno tržište SAD.

Posljednjih godina, hrvatska ICT industrija bilježi iznimno snažan rast, nadmašujući prosjeke EU te srednje i istočne europske regije. Sektor postaje sve važniji pokretač gospodarskog rasta Hrvatske, s mogućnošću da postane ključni faktor u ubrzanju realne konvergencije nakon priključenja Hrvatske euro području, zaključci su to analize koju su danas na Ekonomskoj kavi udruge poslodavaca predstavili glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić i predsjednik HUP-ICT udruge Hrvoje Balen.

Sektorska analiza pokazala je kako je izvoz usluga računalnog programiranja i povezanih djelatnosti impresivno porastao, premašujući 1,6 milijardi eura. SAD postale su glavno izvozno tržište, zajedno s Njemačkom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Švedskom. ICT se pokazao kao jedan od najotpornijih sektora u pandemiji, energetskoj krizi, tehnološkim promjenama i ostalim izazovima. Povećanje prihoda i profitabilnosti ovog sektora utjecalo je pozitivno na poslovanje, te je osnažilo povjerenje u njegov potencijal, navodi se u priopćenju iz HUP-a. 

Zanimljive brojke

Ukupni prihod hrvatske ICT industrije dosegao je lani 7,2 milijardi eura, što čini 10,7 posto BDP-a, a to je i 16,9 posto više nego u 2021. Prihod segmenta računalnog programiranja i povezanih djelatnosti dosegao je 3,5 milijardi eura ili 5,2 posto BDP-a, što je 24,5 posto više nego u 2021. 

Broj zaposlenih u ICT industriji u 2022. dosegnuo je više od 50 tisuća, a broj poduzetnika u ICT iznosi više od 8 tisuća. Također, analiza je pokazala kako ICT sektor ima značajan porast zaposlenosti, u prvih osam mjeseci 2023. godine čak više od 10 posto. O značaju te industrije govori i podatak kako dva "jednoroga", Infobip i Rimac, čine čak 4,1 posto hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). 

Članice HUP ICT-a u 2023. očekuju rast prihoda od 10-15 posto, a  do 2026., anketirani očekuju rast od 10-20 posto godišnje.

Kako bi se podržao daljnji razvoj ICT industrije, HUP ICT udruga se zalaže za porezno rasterećenje na rad do razine TOP 5 najkonkurentnijih tranzicijskih zemalja EU, smanjenje poreza na reinvestiranu dobit  te porezne olakšice za istraživanje i razvoj. Također, zalaže se za poboljšanu imigracijsku politiku s fokusom na privlačenje stranih studenata i visokokvalificiranih radnika. Važnim se smatraju potpore za zapošljavanje i zadržavanje mladih i općenito ICT stručnjaka po uzoru na EU praksu, ističe se u priopćenju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.