PRIDRUŽITE SE

Obnova Iločkih zidina

Ilok postaje nova meka kulturnog turizma

 Završetak radova na rekonstrukciji srednjovjekovnih zidina u Iloku čekuje se do proljeća, a to je jedan je od najvećih projekata na istoku Hrvatske, vrijedan je ukupno gotovo devet milijuna eura, navode iz Grada Iloka. 

21.12.2023. 11:34

Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana, koju s gotovo 6,7 milijuna eura sufinancira EU, pozicionira Ilok kao jednu od najatraktivnijih destinacija kulturnog turizma, istaknuto je na današnjoj prezentaciji tog projekta u Kuriji Brnjaković.

 Završetak radova na rekonstrukciji srednjovjekovnih zidina u Iloku čekuje se do proljeća, a to je jedan je od najvećih projekata na istoku Hrvatske, vrijedan je ukupno gotovo devet milijuna eura, navode iz Grada Iloka. 

 - Županija potiče obnovu kulturne i povijesne baštine i koristi sve mogućnosti za ulaganja u turističku infrastrukturu što se odražava i na kontinuiranom rastu turističkih rezultata - rekao je župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.

 Iločke zidine po vrijednosti i važnosti mogu se usporediti s dubrovačkim i stonskim, obrambene kule, polukule, bastioni i spojni zidovi počeli su se graditi u 13. stoljeću, a u 15. stoljeću šire se prema zapadu. Za njihov do danas sačuvani srednjovjekovni oblik zaslužan je Nikola Iločki. Zidine su se nekada protezale u duljini od 1.600 metara, a danas je sačuvano i obnavlja se više od 850 metara. Uz njihovu rekonstrukciju, obnavljaju se i zgrada Žitnice, koja će dobiti prezentacijsku dvoranu, stalni galerijski postav, info centar i smještajne kapacitete, Podrumareva kuća posvećena bogatoj vinskoj kulturnoj baštini Iloka te tri krila franjevačkog samostana sv. Ivana Kapistrana, navode iz Iloka. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.