PRIDRUŽITE SE

Poslovanje kompanija

Ina s manjim prihodom i dobiti nego lani

- U prvih devet mjeseci 2023. Ina je ostvarila neto dobit od 158 milijuna eura, što je snažan rezultat kada se uzmu u obzir svi nepovoljni vanjski čimbenici, među kojima su najznačajniji niže cijene i regulacija - ocijenila je Zsuzsanne Ortutay.

27.10.2023. 14:25

Ina Grupa izvijestila je danas da je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poslovala s neto dobiti od 158 milijuna eura, što je za 58 posto manje nego lani, dok joj je neto prihod od prodaje iznosio 2,89 milijardi eura te je bio za 20 posto manji. 

Po riječima predsjednice Uprave Ine Zsuzsanne Ortutay, ovu godinu obilježava stabilizacija cijena ugljikovodika, ali i investicijski ciklus u svim Ininim segmentima. Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, ključni projekt za dugoročnu održivost rafinerijskog poslovanja Ine, nastavlja se s ukupnom dovršenošću projekta od 81 posto, navela je. 

Nakon izgradnje dviju solarnih elektrana, INA je napravila daljnji korak u smjeru novih i obnovljivih izvora energije, uz dvije dobivene koncesije za istraživanje geotermalne energije u Hrvatskoj. Inina ulaganja rezultirala su i povećanjem proizvodnje u Egiptu za gotovo 10 posto, u usporedbi s prvih devet mjeseci 2022. Egipatska koncesija East Damanhur stečena 2020. godine počela je s proizvodnjom plina u rujnu. Također, uspješno je završen veliki redovni remont na hrvatskim plinskim postrojenjima, istaknula je Ortutay u komentaru poslovnih rezultata.

- Maloprodajni rezultati su čvrsti, podržani snažnom turističkom sezonom i rastom marže ne-goriva za 31 posto u usporedbi s prvih devet mjeseci 2022. godine. Iako je logistika tijekom vrhunca turističke sezone bila izazovna, održana je sigurna i stabilna opskrba. INA je pozdravila ukidanje regulacije o prodaji svoje proizvodnje plina u srpnju, no tvrtka je i dalje izložena kontinuiranoj regulaciji maloprodajne marže goriva, što je rezultiralo kontinuiranim oportunitetnim gubicima. U prvih devet mjeseci 2023. INA je ostvarila EBITDA-u od 341 milijun eura i neto dobit od 158 milijuna eura, što je snažan rezultat kada se uzmu u obzir svi nepovoljni vanjski čimbenici, među kojima su najznačajniji niže cijene i regulacija - ocijenila je Ortutay.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.