PRIDRUŽITE SE

analiza ekonomskog instituta

Industrija pića isplaćuje 25,4 posto veće plaće od prosjeka prerađivačke industrije

Bruto plaća u industriji pića bila je za 12,5 posto veća od prosjeka gospodarstva i za 25,4 posto veća od prosjeka prerađivačke industrije.

Piše: Andrea Tomurad
01.06.2022. 08:47

Industrija hrane i pića ističe se po visokom udjelu u hrvatskom BDP-u i ukupnoj zaposlenosti, navela je Petra Palić, autorica novog broja Sektorskih analiza Ekonomskog instituta koji donosi analizu stanja i kretanja u industriji hrane i pića.

Udio industrije hrane i pića u BDP-u Hrvatske 2019. godine iznosio je 2,8 posto, a u BDP-u prerađivačke industrije 23,2 posto. Proizvodna aktivnost industrije u 2020. pala je za 1,5 posto, ali u 2021. ponovno raste za 5,8 posto.

"Usporedno s rastom ukupne aktivnosti industrije hrane, povećao se i broj zaposlenih", navodi autorica te dodaje kako se to odrazilo i na blagi rast plaća. Industrija hrane je u prosincu 2021. bilježila veću zaposlenost za 0,1 posto, a mjesečne bruto plaće su istom razdoblju povećane za 12,4 posto. Industrija pića je u prosincu 2021. godine bilježila veću zaposlenost za 1,8 posto, a prosjećna bruto plaća bila je veća za 20,5 posto. Prosjećna bruto plaća u industriji pića bila je 11.067 kuna, odnosno za 12,5 posto iznad prosjeka gospodarstva i za 25,4 posto iznad prosjeka prerađivačke industrije.

Pri analizi vanjskotrgovinske razmjene industrije hrane u razdoblju od 2010. do 2021. godine, u članku je utvrđeno da je povećanje uvoza veće od povećanja izvoza što je dovelo do blagog pogoršanja vanjskotrgovinske bilance te manje pokrivenosti uvoza izvozom, a u Hrvatskoj se prehrambenoj industriji i dalje bilježi usporavanje izvoznog rasta.

"S obzirom na to da industrija hrane i pića ima višestruke učinke na BDP,  zaposlenost i izvoz te utječe i na razvoj ostalih gospodarskih sektora, posebno  turizma, od strateške je važnosti za gospodarstvo Republike Hrvatske", navodi autorica u članku.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.