PRIDRUŽITE SE

Zvonko Ernoić i Irena Ernoić Martinčević

Inel-Elektro - Prije deset godina smo donijeli odluku zbog koje smo opstali i uspjeli

Važno je ostati čovjekom u svim situacijiama, samo je jedna od poruka vlasnika tvrtke koja je prebrodila klijente koji ne plaćaju naručene projekte, poslijeratno razdoblje, krizu, porast cijena i nedostatak radne snage. Za Menadžer.hr otkrivaju na što su bili 'dušom zakačeni', kako su prebrodili najteža vremena te koji su planovi za dalje.

Piše: Andrea Tomurad/Foto: Martina Cvek
12.06.2022. 08:42

Od paušalnog obrta u socijalizmu s jednim zaposlenim, preko devedesetih kada su bili suočeni s klijentima koji nisu plaćali za naručene projekte, sve do danas kada sudjeluju na najvećim projektima u županiji, tvrtka Inel-Elektro d.o.o. izrasla je u jednu od vodećih tvrtki koje se bave elektroinstalacijama na području Varaždinske županije.

Osnivač Zvonko Ernoić započeo je svoju poduzetničku karijeru malim paušalnim obrtom 1980-tih, a od skromnih početaka i samostalne djelatnosti njegov obrt je do danas prerastao u tvrtku koja posluje na velikim projektima u Hrvatskoj i u inozemstvu te broji više od 50 djelatnika. Inel-Elektro bavi se svim vrstama elektroinstalacija, automatike i elektro montaže na projektima u industriji, zgradarstvu i stambenim objektima. Uz djelatnost elektroinstalacija, u sklopu poduzeća Inel-Elektro djeluje i knjigovodstveni servis koji vrši poslove knjigovodstva za interne potrebe te za vanjske korisnike. U 2021. godini tvrtka je ostvarila 20,3 milijuna kuna ukupnih prihoda na njemačkom i hrvatskom tržištu te zabilježila rast od 31 posto u odnosu na prethodnu godinu. Na hrvatskom tržištu sudjelovali su na najvećim građevinskim projektima u Varaždinskoj županiji, kao što je izgradnja zgrade Dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom Opće bolnice Varaždin, te sudjeluju i na projektu Sustava odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Varaždin- A1.

Tako je danas, a kako je bilo na početku i koje odluke su dovele do toga da prebrode teška vremena te rastu unatoč brojnim izazovima, rekli su nam osnivač i njegova kći prokuristica Irena Ernoić Martinčević.

Skromni počeci i važna prekretnica

"Počeci početaka sežu još u vrijeme socijalizma. Tada sam radio kao podrška u proizvodnji elektroničkih sklopova za pročistače otpadnih voda i tretmane otpadnih voda. Tada je ta djelatnost i ekološka osviještenost polako počela rasti, pa sam se odlučio okušati u tome", govori nam Zvonko Ernoić. Kao paušalni obrtnik radio je od 1983. do 1996. kada je osnovan obrt Inel elektroinstalacije, automatika i elektromontaža. Nakon toga je, zbog povećanja obima posla 2005. godine, osnovana tvrtka Inel-Elektro d.o.o.

Osnivač Inel Elektra Zvonko Ernoić, poduzetničku karijeru započeo je malim paušalnim obrtom 1980-tih, a danas sudjeluje na velikim projetkima u RH i inozemstvu.

Važna odluka za poslovanje koju je tvrtka donijela jest prijelaz na inozemno tržište. "S radom u inozemstvu smo počeli oko 2010. godine, prvo u Engleskoj, zatim u Poljskoj, nakon čega smo se prebacili u Njemačku, a 2019. smo u Düsseldorfu otvorili i poslovnicu", navodi Irena Ernoić Martinčević te pojašnjava što ih je potaknulo na tu odluku. "U poslijeratnom razdoblju najveći izazov s kojim smo se morali nositi bilo je neplaćanje klijenata. Ista stvar dogodila se 2009. i 2010. godine kada su nam na dva velika projekta naručitelji ostali dužni. Bilo je teško, ali nismo odustali, već smo zaključili da trebamo potražiti inozemne partnere i tako je krenula naša priča s inozemstvom. Na hrvatskom tržištu je u to vrijeme plaćanje gotovo stalo i bila je velika nelikvidnost. Zbog odluke da potražimo partnere u inozemstvu smo preživjeli. Da nismo to napravili poduzeća vjerojatno danas ne bi bilo", prisjeća se Irena.

'Zbog odluke da potražimo partnere u inozemstvu smo preživjeli. Da nismo to napravili vjerojatno nas danas ne bi bilo.'

Partneri u fokusu

"Kada imate tvrtku specifične djelatnosti morate također riješiti problem ravnomjerne zaposlenosti kapaciteta. Zato smo postigli dogovor s nekoliko građevinskih tvrtki koje pratimo na gotovo svim projektima. Tako smo zapravo postigli i jedan automatizam rasta, a mudar odabir partnera u Hrvatskoj i inozemstvu bio je važan segment našeg poslovanja u krizi, ali i općenito", navodi Zvonko.

"U krizi su partneri prepoznali našu profesionalnost i trud. Partner nam je uvijek u fokusu te se maksimalno trudimo zadovoljiti njihove potrebe i želje, a projekte izvesti na najkvalitetniji način. Nakon završenog projekta uvijek smo na raspolaganju ako korisnici trebaju pomoć ili edukaciju za korištenje naše automatizacije i isporučenih usluga", govori nam Irena dodavši da su kupci uvijek prepoznavali kvalitetu, te da su ih dobavljači podržali zbog transparentne komunikacije i poštivanja dogovora. "Nakon pandemijske krize kvaliteta je postala još važniji segment u dobivanju projekata. Vani primjerice, klijenti specifično traže nas i naše partnere jer znaju da će posao biti dobro i kvalitetno obavljen."

'Mudar odabir partnera u Hrvatskoj i inozemstvu bio je važan segment našeg poslovanja.'

Stalni izazov - radna snaga

Prelaskom na industrijsku proizvodnju, od tvrtke koja zapošljava do desetak djelatnika, Inel-Elektro d.o.o. je izrastao u tvrtku koja je u jednom razdoblju imala zaposlenih preko 70 djelatnika s čime su bili suočeni i s novim izazovima. "U počecima sam osobno bio involviran u razvoj svakog djelatnika", pojašnjava Zvonko, navodeći da su se uvijek trudili ne otpuštati zaposlenike čak i ako bi došlo do pada potražnje za uslugama. "U velikim poslovanjima fluktuacije u zapošljavanju su normalne, međutim dok se čovjek ne navikne teško se s time nositi. Ponekad sam bio toliko involviran, rekao bih 'dušom zakačen' odlaskom svakog pojedinca jer sam želio svima pružiti najbolju suradnju. S vremenom se naviknete na izmjene ljudi, ali ipak smatram da je važno ostati čovjekom u svim situacijama."

Jedan od glavnih izazova s kojima je tvrtka danas suočena jest nedostatak radne snage. "Bilo je perioda kada smo bili prisiljeni zapošljavati i manje stručne ljude jer jednostavno ljudi nije bilo. I tu su izronili sjajni zaposlenici koji su bili posebno angažirani i pokazali veliku volju i trud", govori nam Zvonko te dodaje da problem nedostatka radne snage rješavaju i kroz licencu za naukovanje.

"Imamo licencu za naukovanje s Hrvatskom obrtničkom komorom te se kod nas konstantno educira 12 učenika. Odmah nakon školovanja nudimo im i posao te većinom tako i dobijemo nove ljude", navodi Irena te oboje ističu važnost stalne edukacije svih djelatnika.

Inel Elektro posjeduje licencu za naukovanje s Hrvatskom obrtničkom komorom te konstantno educiraju po 12 učenika kojima je odmah nakon školovanja omogućeno zapošljavanje u tvrtki.

Nikada nismo tražili izgovore

Trenutni rast cijena energenata tvrtki predstavlja problem u smislu povećanja cijena goriva, ali za Inel-Elektro veći problem je rast cijena bakra, na kojem počiva cijelo područje vodiča.

"Nestašice nema, međutim, cijene jako variraju zbog čega je teško raditi ponude. Imali smo nedavno slučaj gdje su nas kupci tražili da potpišemo ugovor za projekt koji smo nudili prije dvije godine. Od tada je cijena drastično porasla", objašnjava Irena, a Zvonko dodaje: "U ovakvim vremenima treba mudro poslovati i pametno prihvaćati projekte. Iako ćemo možda nešto manje uprihoditi, treba biti oprezan i ne ići u rizike koji bi nas mogli stajati velikih gubitaka."

Ovo nisu prva izazovna vremena s kojima se Zvonko i Irena susreću, stoga imaju plan za dalje. "Bilo je perioda kada je u našoj okolici 90 posto tvrtki u branši otišlo ili u stečaj ili u nagodbe ili u propast, što sa sobom donosi određen strah i nesigurnost. Ali bez obzira na teškoće, mi nikada nismo tražili izgovore, već smo bili usmjereni na to da pronađemo načine kako bismo se razvijali i rasli", govori Zvonko te zaključuje: "Danas nam je plan održavanje stabilnog poslovanja. U narednom razdoblju planiramo i investicije u obnovljive izvore energije, za što se već izrađuju projekti. Uvjereni smo da ćemo bez velikih rizika održati dobro poslovanje."

'Bez obzira na teškoće mi nikada nismo tražili izgovore, već smo bili usmjereni na to da pronađemo načine kako bismo opstali.'

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.