PRIDRUŽITE SE

rast potrošnje

Inflacija 'pojela' pandemijsku ušteđevinu Nijemaca

Kućanstva u Njemačkoj uštedjela su između travnja 2020. i ožujka 2021. oko 70 milijardi eura više nego u prosječnoj godini.

Piše: Hina
23.08.2022. 13:02

Inflacija je izbrisala pandemijsku ušteđevinu Nijemaca, objavio je u utorak institut Ifo, što će gospodarstvo lišiti osobne potrošnje u ulozi pokretača rasta do kraja godine.

Kućanstva u Njemačkoj uštedjela su između travnja 2020. i ožujka 2021. oko 70 milijardi eura više nego u prosječnoj godini, kazao je voditelj za ekonomska istraživanja Ifo-a Timo Wollmershaeuser.

No, kako pokazuju bilance banaka, potrošači od kraja prošle godine sve više troše tu štednju. Do kraja prvog ovogodišnjeg tromjesečja višak depozita gotovo se u potpunosti istopio, rekao je Wollmershaeuser.

"U drugom tromjesečju trend se nastavio gotovo nepromijenjenim tempom", rekao je, dodajući da je njegov glavni pokretač vjerojatno inflacija.

Potrošačke cijene i dalje snažno rastu, što znači da "osobna potrošnja, nažalost, neće u ostatku godine djelovati kao gospodarski motor u Njemačkoj", procjenjuje taj ekonomist.

Potrošnja je ponovo snažno porasla u prvim mjesecima ove godine, unatoč visokoj inflaciji, ali "od sredine godine mnogi vodeći pokazatelji otkrivaju jasan učinak prigušivanja", zaključio je.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.