PRIDRUŽITE SE

invazija, inflacija, recesija

Inflacija u EU bit će još viša

Na temelju pretpostavki o kretanju cijena sirovina, ECB ne predviđa recesiju.

16.03.2022. 10:32

Cijene će u Europskoj uniji i dalje rasti ubrzanim tempom, ali gospodarstvo neće pasti u recesiju zbog ruske invazije na Ukrajinu, rekao je potpredsjednik Europske središnje banke (ECB) Luis de Guindos.

"Inflacija je bila visoka i prije i bit će još viša... ali nećemo ući u recesiju", rekao je De Guindos u utorak u intervjuu za španjolsku televizijsku postaju Antena 3. "Ni naši najcrnji scenariji ne predviđaju recesiju u europskom gospodarstvu", naglasio je dužnosnik ECB-a.

Upitan može li se ta prognoza promijeniti ovisno o trajanju sukoba, De Guindos je rekao da je to "vrlo teško" predvidjeti i da su mogli izraditi samo scenarije koji se temelje na pretpostavkama uglavnom o kretanju cijena sirovina.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku objavljenima u srijedu, cijene dobara i usluga u veljači porasle su u odnosu na isti mjesec 2021. za 6,3 posto. Time je godišnja stopa inflacije u veljači najviša još od kolovoza 2008., kada je iznosila 7,1 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.