PRIDRUŽITE SE

vrhunac?

Inflacija u Hrvatskoj i dalje rekordnih 12,3 posto

S posljednjim podacima za kolovoz evidentno je da se trenutno nalazimo na vrhuncu inflacije, kažu analitičari RBA...

Piše: Hina
16.09.2022. 14:38

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u kolovozu 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa se tako inflacija drugi mjesec za redom zadržala na najvišoj razini od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena hrane i goriva. 

„Nastavak snažnih inflatornih pritisaka zabilježen je i u kolovozu. Godišnja stopa rasta je i četvrti mjesec za redom nastavila bilježiti dvoznamenkaste stope”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a. Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj je razini u kolovozu najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku zabilježen u skupini hrane i bezalkoholnih pića, za 19,2 posto, a prate ih cijene u restoranima i hotelima s rastom od 17,6 posto. S rastom od 15,3 posto slijede cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, dok su cijene prijevoza porasle za 14,1 posto. Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva porasle su, pak, za 10,5 posto, rekreacije i kulture porasle za 9,4, a odjeće i obuće za 6,4 posto. Kumulativno je u prvih osam mjeseci indeks potrošačkih cijena porastao 9,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Vrhunac inflacije?

„S posljednjim podacima za kolovoz evidentno je da se trenutno nalazimo na vrhuncu inflacije, no godišnje stope će ostati izražene i u narednim mjesecima. Određeno blago smirivanje moglo bi se zabilježiti tek prema kraju godine. Potonje će uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti”, navode analitičari RBA. Očekuju da će prosječna stopa inflacije u ovoj godini biti veća od 10 posto.

'Vlada umanjila rizike'

„Nedavno objavljen Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena uvelike je umanjio rizike da će inflacija u ovoj godini biti i veća, osobito iz razloga što su ograničene cijene energije i određenih osnovnih prehrambenih proizvoda. Svejedno, dvoznamenkaste godišnje stope rasta ostat će prisutne u prvom dijelu iduće godine s laganim trendom opadanja, pri čemu će taj trend biti vidljiviji u drugoj polovici 2023. godine”, zaključuju analitičari RBA.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.