PRIDRUŽITE SE

Inflacija

Inflacija u rujnu ubrzala na rekordnih 12,8 posto

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u rujnu 12,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa je tako inflacija dosegnula novu najvišu razinu od kada Državni zavod za statistiku vodi te podatke.

14.10.2022. 14:15

Do danas objavljenih rekordnih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabilježena je u srpnju i kolovozu ove godine, kada je iznosila po 12,3 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnoj razini, te su u rujnu bile u prosjeku više za 1,5 posto u odnosu na kolovoz, dok su cijene u godišnjem prosjeku bile više za 8,6 posto, stoji u DZS-ovom izvješću.

Na godišnjoj razini porasle su sve kategorije, a najviše cijene hrane i bezalkoholnih pića, za 19,1 posto. Sa 17,3 posto slijedi kategorija restorana i hotela, pa pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, koja bilježi skok od 15,7 posto, a slijedi je kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, s rastom od 13,3 posto. Nadalje, cijene prijevoza skočile su 12,3 posto, raznih dobara i usluga za 10,7 posto, odjeće i obuće za 10,1 posto, u kategoriji rekreacije i kulture za 8,8 posto, dok primjerice  alkoholna pića i duhan bilježe rast od 4,2 posto.

Najblaži rast zabilježen je u kategoriji komunikacija, za 0,4 posto.

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 21,2 posto, kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva skočila je za 2,9 posto, dok su razna dobra i usluge poskupjeli za 2,6 posto. S druge strane, prosječne cijene hrane i bezalkoholnih pića u rujnu su u odnosu na kolovoz manje za 0,2 posto, kategorija restorana i hotela bilježi pad cijena za 2,1 posto, a prijevoza za 0,7 posto.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića, za 4,95 postotnih bodova, potom u stanovanju, vodi, električnoj energiji, plinu i ostalim gorivima, za 2,24 postotna boda, a slijedi prijevoz sa 1,81 postotnim bodom.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija, za 17,7 posto, što je doprinos porastu od 2,97 postotnih bodova, navode iz DZS-a.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.