PRIDRUŽITE SE

statistički podaci

Inflacija usporava, no i dalje je viša nego u eurozoni

"To je jasan trend usporavanja rasta inflacije", rekao je premijer Andrej Plenković, dodavši da se radi o najnižoj godišnjoj stopi inflacije još od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

30.11.2023. 13:37

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u studenome 4,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najniža stopa inflacije u više od dvije godine, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

DZS je danas objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u studenome stopa inflacije iznosila 4,7 posto u odnosu na studeni prošle godine, dok su u odnosu na prethodni mjesec cijene dobara i usluga pale za 0,2 posto. To je znatno usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom da je u listopadu inflacija iznosila 5,8 posto.

"To je jasan trend usporavanja rasta inflacije", rekao je premijer Andrej Plenković, dodavši da se radi o najnižoj godišnjoj stopi inflacije još od listopada 2021. godine, kada je inflacija bila 3,8 posto.

Uz Austriju, u eurozoni imamo najvišu inflaciju

No, u usporedbi s ostalim članicama eurozone, Hrvatska uz Austriju bilježi najvišu stopu rasta potrošačkih cijena. Naime, po danas objavljenim podacima Eurostata, inflacija u eurozoni mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), oslabila je u studenom na 2,4 posto, što je njegova najniža razina od ljeta 2021. Pritom su najviše stope inflacije imale Austrija, 6,9 posto i Hrvatska, sa stopom inflacije mjerenom HICP-om, od 5,5 posto.
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.