PRIDRUŽITE SE

europske burze

Investitori čekaju odluku o najvećem podizanju kamatnih stopa još od 1995. godine

Poskupjele dionice njemačke zrakoplovne kompanije Lufthansa te francuskih banaka Crédit Agricole, BNP Paribasa i Societe Generale.

Piše: Hina/a.t.
04.08.2022. 10:46

Na europskim burzama u četvrtak prijepodne najvažniji indeksi blago su porasli, poduprti snažnim poslovnim rezultatima niza kompanija, dok investitori očekuju odluku britanske središnje banke (BOE) o najvećem podizanju kamatnih stopa od 1995. godine.

Paneuropski Stoxx 600 indeks porastao je do 10 sati 0,34 posto, prateći tako dobitke na Wall Streetu i jutros na burzama u Aziji. Pritom je najviše porastao dionički sektor maloprodaje, za 2,5 posto.

Istodobno, frankfurtski DAX ojačao je 0,86 posto, na 13.704 boda, a pariški CAC za 0,55 posot, na 6.506 bodova. 

No, londonski Ftse indeks oslabio 0,04 posto, na 7.442 boda, dok investitori čekaju odluku Boe o kamatnim stopama.

Tržišni sudionici očekuju da će BOE podići kamatnu stopu za 50 baznih bodova, što bi bio najveći rast kamatnih stopa još od 1995. godine. Troškovi zaduživanja u Britaniji porasli bi tako na 1,75 posto, u nastojanju monetarne vlasti da suzbije inflaciju koja je u srpnju dosegnula najvišu razinu od 1997. godine - 9,4 posto.

Među pojedinačnim dobitnicama, skokom cijene za 6 posto ističe se Lufthansa, nakon što je ta njemačka zrakoplovna kompanija izvijestila o povratku operativne dobiti u drugom tromjesečju zahvaljujući skoku potražnje za prijevozom tereta.

Znatnije su poskupjele i dionice francuskih banaka Credit Agricole, BNP Paribasa i Societe Generale, jer su ostvarile bolje od očekivanja poslovne rezultete zahvaljujući rekordnim prihodima u investicijskom dijelu poslovanja.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.