PRIDRUŽITE SE

Istraživanje pokazalo

Visoke cijene energije ugrožavaju okosnicu njemačke industrije

Nekih 58 posto od ukupno 583 anketirana poduzeća smatra snažan skok troškova velikim izazovom, a gotovo četvrtina razmatra mogućnost preseljenja dijela poslovanja ili se već odlučila na taj potez...

Piše: Hina
08.09.2022. 09:31

Više od 90 posto srednjih poduzeća u Njemačkoj smatra rast cijena energije i sirovina velikom ili čak egzistencijalnom prijetnjom, pokazalo je u srijedu istraživanje udruženja BDI. Industrija najvećeg europskog gospodarstva desetljećima je profitirala od jeftinog ruskog plina, koji joj je, uz skromni rast plaća, jamčio konkurentnost.

Smanjene isporuke iz Rusije izazvale su krizu, prisilivši dobavljače energije da plin kupuju po visokim tržišnim cijenama. Kompanije potom prenose više troškove na potrošače. Više od trećine srednjih poduzeća u Njemačkoj ističe da rast cijena energije dovodi u pitanje njihov opstanak, pokazalo je istraživanje provedeno od sredine kolovoza do početka rujna. U istraživanju provedenom u veljači njihov je udio iznosio 23 posto.

Nekih 58 posto od ukupno 583 anketirana poduzeća smatra snažan skok troškova velikim izazovom, a gotovo četvrtina razmatra mogućnost preseljenja dijela poslovanja ili se već odlučila na taj potez. Njih 10 posto ograničilo je ili prekinulo proizvodnju zbog ogromnog poskupljenja energije. Bavarska udruga vbw objavila je u srijedu da se njezin indeks cijena energije više nego udvostručio u 12-mjesečnom razdoblju zaključno sa srpnjem.

"Za sve više poduzeća cijene energije postaju egzistencijalni problem", rekao je šef vbw-a Bertram Brossardt. Vlada je u nedjelju najavila paket mjera pomoći vrijedan 65 milijardi eura kako bi građanima i tvrtkama ublažila teret visokih cijena, ali čelnik BDI-a Siegfried Russwurm rekao je da to nije dovoljno, pozivajući vladu da sufinancira naknade za prijenos električne energije. "Političari moraju odmah poduzeti mjere kako bi spriječili val stečajeva i nove ekonomske i društvene potrese", rekao je Russwurm.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.