PRIDRUŽITE SE

moguća kriza

Italija zbog plina spremna na krizu

Krizni tehnički odbor sastat će se u utorak ili srijedu kako bi razmotrio situaciju, rekao je jedan od izvora.

Piše: Hina/t.a.
18.06.2022. 09:49

Talijanska vlada mogla bi idućeg tjedna podići razinu pripavnosti za moguću krizu u opskrbi plinom ako Rusija dodatno smanji isporuke, izjavila su u petak dva izvora. 

Gazprom je u utorak najavio da će smanjiti isporuke plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 zbog kašnjenja opreme koju je poslao na servis njemačkom Siemensu.  Siemens je odgovorio da je turbinu poslao u tvornicu u Kanadu koja ju je zadržala budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu. Ottawa je u međuvremenu izvijestila da razgovara s Njemačkom o isporuci blokirane opreme za ruski plinovod. Talijanska energetska grupa Eni objavila je u petak ujutro da će od ruskog Gazproma dobiti samo polovinu tražene količine plina.

Vlada u Rimu oglasila je već u veljači pripremnu fazu za krizu u opskrbi plinom, odmah nakon što su ruske postrojbe ušle u Ukrajinu.

U drugoj fazi podigla bi razinu pripravnosti nizom mjera smanjenja potrošnje, uključujući racioniranje plina određenim potrošačima u industriji i   povećanje proizvodnje struje u termoelektranama na ugljen. Zatražila bi i da se poveća uvoz plina od drugih dobavljača.

U trećoj fazi objavila bi krizu u opskrbi plinom.

Krizni tehnički odbor sastat će se u utorak ili srijedu kako bi razmotrio situaciju, rekao je jedan od izvora.

Izvor u industriji dodao je da su skupine koje bi sudjelovale u provedbi mjera smanjenja potrošnje već spremne poduzeti konkretne poteze. Termoelektrane su već u proteklim mjesecima osigurale dovoljno ugljena za povećanje proizvodnje, objasnio je.

Ako se situacija još više pogorša i pojave se teškoće u punjenju skladišta plinom, Rim bi mogao objaviti krizu i usvojiti još agresivnije mjere. Italija planira do zime napuniti najmanje 90 posto skladišta. U četvrtak stopa popunjenosti iznosila je 54 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.