PRIDRUŽITE SE

odluke

Iz Ine odlučili isplatiti dividendu od 98 kuna, izabrali i tri hrvatska člana u Nadzorni odbor

Tri hrvatska člana Nadzornog odbora Ine izabrani na prijedlog hrvatske Vlade, koja je o tome izvijestila i u priopćenju sa zatvorenog dijela današnje sjednice.   

Piše: Hina/t.a.
16.06.2022. 08:39

Glavna skupština Ine odlučila je u srijedu da se najveći dio prošlogodišnje neto dobiti ili iznos od 980 milijuna kuna isplati dioničarima za dividendu koja će iznositi 98 kuna po dionici, a izabrala je i tri hrvatska člana u Nadzorni odbor - Damira Mikuljana, Branimira Škurlu i Ivu Ivančića, objavila je Ina putem Zagrebačke burze. 

Ina je prošle godine ostvarila dobit u iznosu od 1,27 milijardi kuna, a dioničari su na skupštini odlučili i o rasporedu te dobiti pa će najveći dio ili 980 milijuna kuna ići za dividendu, koja će iznositi 98 kuna po dionici.

Sukladno odluci skupštine, iz lanjske će se dobiti 241,2 milijuna kuna rasporediti za pokriće gubitka iz prethodne godine, u zakonske rezerve staviti 51,6 milijuna kuna, a u zadržanu dobit 514 tisuća kuna.

Inače, predložena dividenda od 98 kuna je za 35,73 kune ili 57 posto viša od one isplaćene za 2019. godinu. Tada je, naime, Ina dioničarima isplatila 62,27 kuna po dionici. 

Glavna skupština je utvrdila da je dan kojim dioničari evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva stječu pravo na isplatu dividende 22. lipnja. Dividenda će se isplatiti u novcu, dioničarima, najkasnije do 14. srpnja, najavljuje se u odlukama skupštine. 

Inače, mađarski MOL u Ini ima 49,1 posto dionica, Republika Hrvatska 44,8 posto, a privatni i institucionalni investitori 6,1 posto dionica.

Nadzorni odbor

Dioničari su na skupštini odlučili i o izboru tri hrvatska člana Nadzornog odora i u to su tijelo izabrani Damir Mikuljan, Branimir Škurla i Ivo Ivančić.

Oni su za članove Nadzornog odbora izabrani na mandat od šest mjeseci, navodi se u odluci.

Mikuljan, Škurla i Ivančić su za tri hrvatska člana Nadzornog odbora Ine izabrani na prijedlog hrvatske Vlade, koja je o tome izvijestila i u priopćenju sa zatvorenog dijela današnje sjednice.   

Vlada je, naime, donijela zaključak kojim je glavnoj skupštini Ine predložila izbor Damira Mikuljana, Branimira Škurle i Ive Ivančića za članove Nadzornog odbora Ine, do provedbe postupka izbora članova Nadzornog odbora, na vrijeme od najduže šest mjeseci, jer im mandat ističe 17. lipnja 2022.

Istovremeno se predlaže izbor Damira Mikuljana za predsjednika Nadzornog odbora Ine, na vrijeme od najduže šest mjeseci, priopćeno je danas iz Vlade.

Inače, Mikuljan i Škurla su i do sada bili članovi Nadzornog odbora Ine, a Ivančić u to tijelo ulazi umjesto sadašnjeg ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, koji je sa stupanjem na dužnost ministra dao ostavku u Nadzornom odboru Ine s danom 29. travnja. 

Nadzorni odbor Ine ima devet članova, od čega Vladi RH pripadaju tri mjesta (hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora), pet mjesta pripada mađarskom MOL-u, a jedno predstavniku radnika.

Predstavnici MOL-a u Nadzornom odboru su József Molnár, László Uzsoki, Zsuzsanna Ortutay, Gabriel Szabó i Domokos Szollár, koji su u prosincu 2020. godine izabrani na mandat od četiri godine. 

Predstavnica radnika u Nadzornom odboru je Jasna Pipunić.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.