PRIDRUŽITE SE

iznenađenje

Japanski BDP snažno ubrzao u proljetnom tromjesečju

rva procjena pokazivala je rast BDP-a u proljetnom tromjesečju za 0,5 posto.

Piše: Hina/m.a.m.
09.09.2022. 09:36

Japanski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u proljetnom tromjesečju znatno snažnije nego na početku godine zahvaljujući ublaženim mjerama suzbijanja covida 19, pokazale su u četvrtak nove vladine procjene.

U razdoblju od travnja do lipnja BDP je porastao 0,9 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca kada je uvećan samo 0,1 posto. Prva procjena pokazivala je rast BDP-a u proljetnom tromjesečju za 0,5 posto. Anualizirana stopa rasta koja pokazuje koliko bi BDP porastao da je u svakom tromjesečju unatrag godinu dana rastao po istoj stopi kao u zadnja tri mjeseca iznosila je 3,5 posto i viša je za 1,3 postotna boda no što je vlada do sada procjenjivala. Ukidanje mjera suzbijanja covida potaknulo je osobnu i potrošnju kompanija, koja je porasla 1,2 odnosno dva posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Na početku godine osobna potrošnja porasla je samo 0,3 posto dok su ulaganja kompanija smanjena 0,1 posto.  Vanjska potražnja gotovo je stagnirala u odnosu na razdoblje od siječnja do ožujka kada je smanjena 0,5 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.