PRIDRUŽITE SE

euro info

Jeste li znali? HNB će kune u eure mijenjati niz godina

Građanima preporučuje polaganje kuna na račune u bankama kao najelegantniji način zamjena u euro, jer će se konverzija provesti automatski, prema fiksnom tečaju...

Piše: Hina
16.10.2022. 21:03

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je na manifestaciji Dan eura u subotu u Rijeci ustvrdio da uvođenje eura donosi jako puno koristi i otvara mnogo prilika, a da je na nama da te prilike iskoristimo.

"Nestat će valutni rizik, troškovi kamata bit će manji u odnosu na zemlje koje nisu dio eurozone. Uvođenje eura će pomoći i turizmu, jer brojni turisti više neće morati mijenjati novac i lakše će uspoređivati cijene, izvoznici će imati više koristi", istaknuo je ministar. 

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prema njegovim riječima poseban naglasak stavlja na zaštitu potrošača i vodi računa da u procesu prelaska na euro trgovci postupaju korektno kod preračunavanja cijena i da budu pouzdan partner potrošačima.

Viceguvernerka Hrvatske narodne banke Ivana Jakir Bajo kaže da je uvođenje eura logistički zahtjevan proces. Treba unaprijed ospkrbiti banke novčanicama i kovanicama eura, a riječ je o 350 tona novčanica i 4200 tona eurokovanica. Usporedno se povlači 1,1 milijarda komada kovanica i oko 500 milijuna novčanica kuna, rekla je.

Građanima preporučuje polaganje kuna na račune u bankama kao najelegantniji način zamjena u euro, jer će se konverzija provesti automatski, prema fiksnom tečaju. Nema potrebe za gužvom i panikom jer ostaje dovoljno vremena zamjenu, s obzirom na to da će HNB zamjenjivati novčanice i kovanice kuna niz idućih godina, dodala je.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.