PRIDRUŽITE SE

Traže se porezne olakšice

Kako financirati klupski sport?

Gospodarstvenici moraju imati motiv da bi se odlučili na izdašnija ulaganja u sport, a predstavnici više od 20 tvrtki složili su se da bi izdvojili više kada bi ih se potaknulo na to poreznim olakšicama. 

14.11.2023. 09:54

Udruženje sportskih klubova Hrvatske gospodarske komore (HGK) predstavilo je prijedloge poreznih olakšica i poticaja za gospodarstvenike koji ulažu u sport, a sve s ciljem razvoja sporta.

"Stanje u hrvatskim profesionalnim i amaterskim klubovima je takvo da su mogućnosti amortizacije gotovo nepostojeće, jer nema kapitalnih zaliha. Projekcije budućih prihoda teško su predvidive i ugrožene smanjenim budžetima za sport jedinica lokalne samouprave", pojasnio je stanje u klupskom sportu Vedran Šupuković, predsjednik Udruženja. U Udruženju smatraju da u rješenju financiranja klubova snažniju ulogu treba dati privatnom kapitalu u strukturi prihoda te su na okruglom stolu u HGK predstavili prijedloge poreznih rasterećenja i poticaja u četiri točke, pa tako: 

  •   predlažu dodatno smanjenje porezne osnovice poreza na dobit za iznos sponzorstava sportskim organizacijama te bi primjerice za sponzorstvo od 10.000 eura poduzetnik mogao platiti manje poreza na dobit za 1.800 ili 1.000 eura, ovisno o veličini poduzetnika,
  •  povećanje neoporezivih iznosa na 5.000 eura za nagrade i 2.000 eura mjesečno za stipendije
  •  omogućiti građanima sudjelovanje u poticanju sporta putem poreznih poticaja izmjenom poreznih propisa kako bi građani mogli preusmjeriti dio svojeg poreza na dohodak (5 posto) lokalnim sportskim klubovima ili udrugama. 
  •  smanjiti klupske troškove vezane uz rad s djecom i mladima, primjerice oslobađanjem klubova troškova PDV-a pri nabavi sportske opreme za djecu i mlade te prebacivanjem troškova najma sportskih objekata, rada trenera i troškova sudaca na jedinice lokalne ili područne samouprave.

Gospodarstvenici moraju imati motiv da bi se odlučili na izdašnija ulaganja u sport, a predstavnici više od 20 tvrtki složili su se da bi izdvojili više kada bi ih se potaknulo na to poreznim olakšicama. "Da bismo mi imali interes donirati više mora postojati element poticaja s ovog poreznog segmenta. To bi nama bio dodatan poticaj na ulaganja u sport – za zdravlje i sveukupnu dobrobit mladih generacija", rekao je Neven Vranković, potpredsjednik za Korporativne aktivnosti Atlantic Grupe.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.