PRIDRUŽITE SE

rastuća napetost

Kako su se na svjetske burze odrazile napetosti između Kine i SAD-a

Službeno izvješće pokazalo je da je u srpnju u SAD-u bilo zaposleno 528 tisuća novih radnika, što je premašilo očekivanja, a to je i 19. mjesec zaredom kako zaposlenost u najvećem svjetskom gospodarstvu raste.

Piše: Hina/m.a.m.
07.08.2022. 08:48

Unatoč jačanju geopolitičkih tenzija između Kine i SAD-a, na većini svjetskih burzi i na početku kolovoza indeksi su nastavili rasti, doduše znatno skromnije nego u tjednu ranije, jer s novim makroekonomskim objavama ponovno su porasla očekivanja da će Fed nastaviti s agresivnim dizanjem kamatnih stopa.

To daje snažan poticaj rastu cijena dionica, unatoč povremenim zabrinjavajućim vijestima, poput početkom tjedna posjeta predsjednice donjeg doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu unatoč snažnom protivljenju Kine, što je uzrokovalo rast geopolitičkih napetosti između Kine i SAD-a. Pred kraj tjedna investitore je također zabrinulo i izvješće o snažnom tržištu rada u SAD-u, jer ono ide u prilog tomu da Fed nastavi u rujnu s agresivnim podizanjem kamatnih stopa u nastojanju da suzbije inflaciju.

Službeno izvješće pokazalo je da je u srpnju u SAD-u bilo zaposleno 528 tisuća novih radnika, što je premašilo očekivanja, a to je i 19. mjesec zaredom kako zaposlenost u najvećem svjetskom gospodarstvu raste. Stopa nezaposlenosti, pak, spustila se s 3,6 posto na predpandemijsku razinu od 3,5 posto. To je srezalo nade investitora da bi Fed mogao usporiti sa zaoštravanjem monetarne politike, kako bi s duge strane, što više izbjegao usporavanje gospodarske aktivnosti.

Sve se vrti oko Feda

Nakon najnovijeg izvješča o zapošljavanju, tržišni sudionici procjenjuju da su sada šanse 69 posto da će Fed i u rujnu agresivno dignuti kamatne stope za 75 baznih bodova, kao i u prošla dva navrata, dok su prije objave tog izvješća očekivanja bila na 41 posto. "Sve je vrti oko Feda. Snažno zapošljavanje pritisnut će Fed da kroz duže razdoblje zaoštrava monetarnu politiku, a tržište se pribojava i da će Fed to činiti agresivno. A ako to bude radio predugo i preoštro, izazvat će 'teško prizemljenje', odnosno duboku recesiju", ističe Adam Sarhan, izvršni direktor u društvu 50 Park Investments.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna nastavile rasti.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.