PRIDRUŽITE SE

ključni pokazatelji u padu

Kinezi po prvi put javno potvrdili da im gospodarstvo slabi

Stroge mjere suzbijanja zaraze zakočile su aktivnosti u drugom gospodarstvu svijeta, koje su u drugom tromjesečju pale 2,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Piše: Hina/m.a.m.
17.08.2022. 12:08

Kina će morati usvojiti posebne mjere kako bi neutralizirala „neočekivane šokove” u gospodarstvu u drugom tromjesečju, rekao je premijer Li Keqiang. „Trenutno smo na najkritičnijoj prekretnici gospodarskog oporavka”, kazao je kineski premijer.

Dužnosnici moraju „koordinirati odgovor na covid-19 s gospodarskim i društvenim razvojem kako bi osigurali učinkovito suzbijanje koronavirusa, gospodarsku stabilnost i razvojnu sigurnost”, rekao je Keqiang, aludirajući na politiku nulte tolerancije na covid. Stroge mjere suzbijanja zaraze zakočile su aktivnosti u drugom gospodarstvu svijeta, koje su u drugom tromjesečju pale 2,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. U odnosu na drugo lanjsko tromjesečje porasle su samo 0,4 posto.

Naglasci

  • Vlada cilja stopu rasta u ovoj godini od 5,5 posto. Prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kinesko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti samo 3,3 posto..
  • Li je pozvao šest najjačih pokrajina, koje zajedno stvaraju 45 posto BDP-a, da "proaktivno" pokreću rast. "Trebale bi učinkovito provesti u djelo paket mjera za stabilizaciju gospodarstva i razviti vlastiti politički potencijal" i preuzeti vodeću ulogu u stvaranju i očuvanju radnih mjesta, naglasio je premijer. "Slaba potražnja izrazita je prepreka gospodarskoj aktivnosti", zaključio je.
  • Premijerove izjave javna su potvrda da kinesko gospodarstvo slabi, a nadovezuju se na pad ključnih pokazatelja u srpnju, poput industrijske proizvodnje, maloprodaje i ulaganja u fiksnu imovinu, ispod zacrtane razine. Potporu gospodarstvu pružila je i središnja banka snižavanjem nekih kamatnih stopa, napominje agencija dpa.
Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.