PRIDRUŽITE SE

Evergetika

Kolar: Kapacitet geotermalne bušotine dovoljan za bolnicu Krapinske Toplice 

Projekt HyPoKraT, ukupne vrijednosti 254,4 tisuće eura, pokrenut je s ciljem istraživanja i valorizacije geotermalnog potencijala na području Općine Krapinske Toplice. Financiraju ga Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma EGP za razdoblje 2014.–2021.

26.10.2023. 14:08

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar predstavio je danas rezultate projekta HyPoKraT, s ciljem iskorištavanja hidrotermalnih potencijala Krapinskih Toplica, ustvrdivši da na postojećoj bušotini nema kapaciteta za proizvodnju električne energije, ali ima za grijanje bolnice.

- Kapaciteti nisu dovoljno veliki da bi se iz ove bušotine radila proizvodnja električne energije, ali su dovoljni da pokrijemo kapacitete grijanja kompletne bolnice, a dijelom i drugih objekata. Također, ta bi se energija mogla koristiti i u poljoprivrednoj proizvodnji, gdje bi OPG – ovi bliži toj bušotini mogli koristiti njene geotermalne izvore za proizvodnju povrća - rekao je župan Kolar na novinskoj konferenciji.

Zamjenik ravnatelja REGEA-e Velimir Šegon rekao je kako je trenutno u izradi projektno tehnička dokumentacije koja bi trebala biti gotova krajem godine, kako bi se mogla pokrenuti investicija koja bi omogućila radove na postojećoj bušotini u Krapinskim Toplicama. Osnovni korisnik takve geotermalne energije bit će Specijalna bolnica Krapinske Toplice, ali i nekoliko zgrada javne namjene. “Do kraja godine, bit ćemo spremni za prijavu ovog projekta na pozive za bespovratna sredstva,ukoliko i kada budu otvoreni”, rekao je Velimir Šegon.

Voditelj projekta, Alen Požgaj iz varaždinskog AP consultinga naglasio je da se radi o uštedama na grijanju od 500 do 600 tisuća eura godišnje, dok je ravnatelje Specijalne bolnice Krapinske Toplice Danijel Javorić Barić rekao da se ovime otvara ogroman potencijal za cijelo mjesto, a naročito za bolnicu, izvijestili su iz Krapinsko-zagorske županije.

Projekt HyPoKraT, ukupne vrijednosti 254,4 tisuće eura, pokrenut je s ciljem istraživanja i valorizacije geotermalnog potencijala na području Općine Krapinske Toplice. Financiraju ga Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma EGP za razdoblje 2014.–2021. Projekt provodi Krapinsko-zagorska županija u partnerstvu s Regionalnom energetsko-klimatskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske, Općinom Krapinske Toplice, AP Consultingom i norveškim institutom NORCE.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.