PRIDRUŽITE SE

rat i zarada

Koliko je Rusija zaradila od nafte i plina u prvih 100 dana rata?

Objavljeno je koliko je, u prvih 100 dana rata u Ukrajini, Rusija zaradila od izvoza fosilnih goriva.

Piše: Menadžer.hr/a.t.
13.06.2022. 11:25

Prema neovisnom istraživanju objavljenom u ponedjeljak, Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini, od izvoza fosilnih goriva, zaradila 93 milijarde eura (98 milijarde dolara), piše i24. Većina fosilnih goriva poslana je u Europsku uniju, a prosječna izvozna cijena bila je oko 60 posto viša nego lani, pokazalo je istraživanje.

Prema izvještaju neovisnog Centra za istraživanje energije i čistoće zraka (CREA) u Finskoj, čak 61 posto izvoza ruskih fosilnih goriva otišlo je u Europsku uniju za oko 57 milijuna eura. Najveće pojedinačne zemlje uvoznice ruskih fosilnih goriva su Kina (12,6 milijardi eura), Njemačka (12,1 milijardi eura) i Italija (7,8 milijardi eura), stoji u izvještaju.

Najviše ruskih prihoda od fosilnih goriva odnosi se na sirovu naftu (46 milijardi eura), a slijede plin koji Rusija izvozi plinovodima, naftni derivati, prirodni plin (LNG) i ugljen.

Iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao  zemlje da prekinu svo trgovanje s Rusijom kako bi se Kremlju onemogućilo financiranje rata, neke zemlje povećale su kupnju prirodnog plina od Moskve.

"Dok EU razmatra strože sankcije Rusiji, Francuska je povećala svoj uvoz i postala najveći kupac prirodnog plina na svijetu", rekla je analitičarka CREA-e Lauri Myllyvirta. Dodala je da se većina tih kupnji ne odnosi na dugoročne ugovore, već su to nedavno sklopljeni ugovori, odnosno ugovoreni tijekom ruske invazije na Ukrajinu.

Osim Francuske, uvoz fosilnih goriva iz Rusije povećale su također Kina, Indija te Ujedinjeni Arapski Emirati.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.