PRIDRUŽITE SE

prvo polugodište

Končar Grupa uvećala neto dobit 202 posto

Uključivanjem Dalekovoda u financijske izvještaje Končara prihodi se povećavaju za dodatnih 261,4 milijuna kuna i iznose 2,18 milijardi kuna, navodi se u priopćenju. Pritom se, kako pojašnjavaju, pribrajaju samo prihodi Dalekovod Grupe u drugom kvartalu.

Piše: Hina/t.a.
28.07.2022. 15:19

Končar Grupa u prvih šest mjeseci ove godine je ostvarila 224 milijuna kuna neto dobiti, što je za 150,7 milijuna kuna ili 202 posto više nego u istom razdoblju lani, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije, dodavši da im je u idućem razdoblju prioritet zadržati usmjerenost na izvozna tržišta i trend rasta poslovanja uz povećanje profitabilnosti.

Ostvarena EBITDA iznosi 284,6 milijuna kuna i veća je za 154,9 milijuna kuna. EBITDA marža iznosi 14,9 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 8,1 posto. Normalizirana EBITDA iznosi 140,1 milijun kuna i veća je za 23,6 milijuna kuna. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 1,9 milijardi kuna, što je 322,5 milijuna kuna ili 20,2 posto više u odnosu na ostvareno u prvom polugodištu lani.

Uključivanjem Dalekovoda u financijske izvještaje Končara prihodi se povećavaju za dodatnih 261,4 milijuna kuna i iznose 2,18 milijardi kuna, navodi se u priopćenju. Pritom se, kako pojašnjavaju, pribrajaju samo prihodi Dalekovod Grupe u drugom kvartalu.

Prihodi od prodaje na inozemnim tržištima ostvareni su u visini od 1,18 milijardi kuna, što je 23 posto više nego u šest mjeseci lani, a udio izvoza u prihodima od prodaje dosegnuo je 61,5 posto. 

Iz Končar Grupe ističu kako im uz sve nepredvidive i nepovoljne okolnosti knjiga narudžbi i dalje raste. U prvom polugodištu ugovoreni su novi poslovi vrijedni 2,6 milijardi kuna, što je za 446,4 milijuna kuna ili 20,5 posto više u odnosu na prošlu godinu. Pritom ponajveći značaj, kako navode, pripada važnom, 65 milijuna eura vrijednom ugovoru potpisanom u lipnju s iračkim ministarstvom elektroenergetike za revitalizaciju HE Haditha, koju je 80-ih godina prošlog stoljeća izgradila upravo Grupa Končar.

U priopćenju se ističe kako je odnos realiziranih i novougovorenih poslova, book-to-bill ratio izuzetno povoljan i iznosi 1,37.

Nadalje, stanje ugovorenih poslova, backlog, na kraju lipnja 2022. iznosi 5,7 milijardi kuna, što je 14,2 posto više u odnosu na stanje na početku godine i 904,0 milijuna kuna više u odnosu na stanje na isti dan prošle godine. Pripajanjem Dalekovoda backlog se dodatno povećao za gotovo milijardu kuna te ukupno iznosi 6,7 milijardi kuna.

"Uz odlične rezultate na ugovaranju novih poslova koji osiguravaju daljnji rast poslovanja ostvareni su i izuzetno dobri financijski rezultati", kazao je predsjednik Uprave Gordan Kolak napominjući kako potencijalna nova gospodarska kriza uzrokuje izniman pritisak na operativnu učinkovitost i zahtijeva primjerenu reakciju te stalni kontakt s kupcima i dobavljačima.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.