PRIDRUŽITE SE

značajan projekt

Končar potpisao 65 milijuna eura vrijedan ugovor - povratak na iračko tržište

Hidroelektranu Haditha je Končar izgradio u prvoj polovici 80-ih godina prošlog stoljeća, a sada će je revitalizirati.

Piše: Hina/a.t.
24.06.2022. 11:21

Grupa Končar je s iračkim Ministarstvom elektroenergetike potpisala 65 milijuna eura vrijedan ugovor za revitalizaciju hidroelektrane (HE) Haditha, čime je ostvaren važan povratak na iračko tržište i postignut još jedan iskorak na globalnom tržištu, objavljeno je u četvrtak iz Končar Elektroindustrije. 

Riječ je o postrojenju instalirane snage 6x128 MVA (megavoltampera) koje za Končar predstavlja jednu od najvećih referencija u povijesti.  Hidroelektranu Haditha je Končar izgradio u prvoj polovici 80-ih godina prošlog stoljeća, navodi se u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

U sklopu ugovora, provest će se djelomična revitalizacija proizvodnih jedinica, zamjena dijela srednjenaponske i visokonaponske opreme, kompletnih sustava upravljanja elektranom, sustava uzbude i električkih zaštita, kao i obnova strojarskih podsustava te hidromehaničke opreme elektrane, objašnjavaju iz Končara.

U projektu će sudjelovati više društava Grupe Končar, na čelu s Končar - Inženjeringom (KET).

Povratak nakon deset godina

Ugovor su u srijedu 23. lipnja, u Bagdadu, u sjedištu Ministarstva elektroenergetike potpisali član Uprave Končar - Inženjeringa Ivan Tomšić i Ali Ahmad Hassan, generalni direktor GEEP-a (General Directorate of electricity production), a u izaslanstu KET-a je bio i direktor poslovnog područja Proizvodnja električne energije Darijo Runjić

"Nakon deset godina nastavljeni su pregovori s kupcem, a nakon nešto više od 18 mjeseci novih razgovora u potpuno novom političkom okruženju Grupa Končar postigla je još jedan povijesni iskorak na globalnom tržištu, potpisom ugovora o revitalizaciji hidroelektrane Haditha", ističu iz Končara.

Štoviše, dodaju, Končar je u posljednjih deset godina već realizirao nekoliko manjih ugovora, pretežito isporuke opreme i rezervnih dijelova za to energetsko postrojenje na rijeci Eufrat te druga postrojenja, poput HE Hemren.

"Ovim je ugovorom ostvaren važan povratak na iračko tržište, čime je još jednom potvrđena uloga Grupe Končar kao jednog od najvažnijih domaćih izvoznika na globalno tržište", naglašavaju iz Končara.

Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak u priopćenju ističe kako su izuzetno ponosni što je Ministarstvo elektroenergetike Iraka ukazalo povjerenje za tako značajan projekt upravo Končaru.  

Lokalni partner na projektu

"Plod je to višegodišnjih pregovora, ali i već dokazanih globalnih referencija u ovom segmentu, koje potvrđuju bogato iskustvo te neupitnu kvalitetu i pouzdanost naših visokotehnoloških rješenja. Potpisivanjem ovog ugovora ostvareni su preduvjeti za ugovaranje novih poslova u Iraku, kako na samoj HE Haditha, tako i na ostatku iračkog tržišta", poručio je Kolak. 

Iz Končara navode da će Končar - Inženjering (KET) taj veliki i iznimno značajan projekt realizirati u konzorciju s lokalnim partnerom, tvrtkom Al Rashak, a u realizaciju će biti uključena i druga društva Grupe Končar.

400 hidroelektrana u više od 50 zemalja

"Da je Končar itekako na domaćem terenu kad je riječ o ovakvim projektima, najbolje potvrđuju gotovo 400 hidroelektrana u više od 50 zemalja diljem svijeta, koje je Končar u potpunosti ili djelomično izgradio te revitalizirao kroz više od sedam desetljeća - počevši od davne 1948. i legendarnog generatora za HE Mariborski otok u Sloveniji, danas muzejskog primjerka", zaključuje se u priopćenju. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.